VIDEO Program de guvernare PSD privind digitalizarea: Folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică

Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, care a prezentat, la sediul central al PSD, componenta de digitalizare din Programul de guvernare al partidului pentru perioada 2025 – 2028.

„În această perioadă vorbim inclusiv despre folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică din România şi din acest motiv urmează ca în cursul lunii decembrie să semnăm un contract extrem de important, cu valoare de peste 65 de milioane de euro, pentru hub-ul român de inteligenţă artificială, un consorţiu format din şapte universităţi din România. Vor folosi cele mai bune resurse umane pentru a simplifica modul în care administraţia publică astăzi funcţionează. Acele procese repetitive, acele semnături, acele tastări care poate astăzi iau foarte mult din timpul funcţionarilor şi din relaţia cu cetăţeanul vor fi făcute automatizat, iar funcţionarii vor fi degrevaţi de foarte multă muncă care nu necesită creativitate şi care le ocupă foarte mult timp. În acest mod, cel mai important livrabil pe care îl pregătim în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului în care fiecare dintre cetăţeni va putea, odată logat, să vadă cât mai au până la pensie, cu cât vor fi pensionaţi, vor putea să vadă cât mai au până la expirarea documentului de identitate (…) şi vor putea să facă reînnoirea documentelor pe baza unei simple cereri direct din aplicaţia mobilă. Vor seta doar ora şi data la care vor merge să facă acea poză pentru documentul respectiv”, a afirmat Ivan.

Potrivit acestuia, angajaţii „buni” din administraţia publică nu vor fi eliminaţi de inteligenţa artificială, ci, din contră, inteligenţa artificială va fi un instrument pentru ca activitatea lor să fie mult mai uşoară.

Ivan a evidenţiat şi importanţa programului integrat de servicii: „Avem un program integrat de servicii care va veni odată cu reforma administrativ-teritorială a României şi care va aduce în fiecare comunitate, folosim bani din fonduri europene, acele servicii care astăzi sunt disipate la mai multe entităţi. Vă dau un exemplu foarte clar – oamenii vor putea să aibă în segmentul rural acces şi la servicii poştale şi la servicii de asigurări şi la servicii bancare şi la servicii de coletărie şi la servicii de interacţiune cu statul, atât cu administraţia publică locală, cât şi cu administraţia publică centrală, prin intermediul unor dispozitive electronice care vor putea să fie folosite şi în alte zone decât în cele urbane. Avem aici un proiect de 600 de milioane de euro”.

El a completat că se lucrează pentru reformarea „din temelii” a modului de funcţionare a statului român din punct de vedere al arhitecturii digitale.

„După 34 de ani în care oamenii au fost plimbaţi de la un ghişeu la altul, pentru că nu vorbeau serverele de la Oficiul de cadastru cu cele de la Primăria X sau cu cele de la Ministerul de Finanţe, în sfârşit am reuşit să semnăm contractul pentru cloud-ul guvernamental care este în momentul de faţă în implementare şi va fi gata până la finalul acestui an. Vom face ca bazele de date ale statului român să vorbească aceeaşi limbă din punct de vedere tehnic, iar finalizarea va fi una foarte practică pentru oameni, pentru că, odată ce vom avea digitalizată această infrastructură, oamenii vor merge la un singur ghişeu, statul va putea să ceară informaţii despre fiecare cetăţean sau companie direct de la alte instituţii, iar omul nu va mai fi nevoit să meargă cu un dosar cu şină să obţină adeverinţe, certificate fiscale sau extrase de carte funciară de la alte instituţii”, a explicat ministrul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: