VIDEO: Propunerea de regulament privind NGT-urile nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish

Florin Barbu
Florin Barbu Facebook
Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice (NGT) nu a trecut de votul Consiliul de miniștri AgriFish.
„România nu susține propunerea de Regulament in forma actuala. România solicită separarea completa a producției ecologice si a celei convenționale fata de NGT1. Pentru Romania nu sunt negociabile următoarele aspecte:
  • Separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1.
  • Trasabilitatea si etichetarea acestora pana la capătul lanțului alimentar
  • Analizele de risc ale fiecărei plante NGT in raport cu sănătatea umana, animala si de mediu, garantarea sănătății fiind pe primul loc.
  • Asigurarea acceptării echivalării NGT1 de către tarile terțe, vechi partenere de export ale României: Turcia, Orientul Mijlociu, Nordul Africii”, aceasta a fost poziția ministrului Agriculturii, Florin BARBU, in Consiliul de miniștri – AgriFish, de astăzi, 11.12. 2023.

Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia au votat împotrivă. Bulgaria și Germania s-au abținut

„Sunt necesare analize de laborator finanțate de CE, ale fiecărei plante NGT1, în raport cu sănătatea populației și protejarea mediului, care sunt în prim plan (…).  Am avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotrivă, iar Bulgaria și Germania s-au abținut. Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin. Siguranța alimentară a României și munca fermierilor români nu sunt negociabile și avem datoria să îi protejăm pe ai noștri!”, mai notează ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pe pagina de Facebook.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: