Protest al sindicaliștilor din sănătate: Peste 250 de protestatari reprezentanți ai sindicatelor din Sănătate s-au întâlnit în această dimineață în fața Ministerului Finanțelor și mai târziu în față Camerei Deputaților. Oamenii continuă seria protestelor premergătoare organizării unei greve generale, care va avea loc în Piaţa Victoriei de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie). Reprezentanții Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” cer o creştere „reală” a veniturilor salariale şi nu doar a veniturilor din salariile de bază, „aşa cum arată la acest moment oferta guvernului”.
“Noi continuăm protestele, căci nu suntem mulțumiți doar cu o anvelopă salarială pe salariul de bază. Deci asta e principala nemulțumire. Anvelopa salarială pe care Guvernul vrea să o acorde trebuie să acopere toate componentele salariale, nu doar salariul de bază. E cunoscut faptul că în sănătate avem condiții de muncă deosebite. Acel acel spor vrem să fie majorat și el. De asemenea, avem o asigurare a continuității actului medical, adică acele sporuri de tură, de zile nelucrătoare, sărbători, ș.a.m.d. care nu sunt prevăzute a fi majorate. Despre asta e principala nemulțumire. Acum vedem ce se va întâmpla”, a declarat pentru PS News, vicepreşedintele “Solidaritatea Sanitară”, Marius Gabriel Predică.
Mai multe județe din țară au fost reprezentate astăzi de personalul din sănătate, la protestele din București.
“Nu a ieșit nimeni de la Ministerul Finanțelor să vorbească cu noi. Sperăm să ne asculte cineva și pe noi”, a spus un infirmier din Spitalul Județean Botoșani.
Un alt coleg botoșănean spune că lucrurile sunt foarte dificile in acest moment.
“Avem lipsa de personal, salarii mici, sporurile nu sunt actualizate. Suntem la sporurile din 2018, noi ca infirmieri …și-au bătut joc cu legea Salarizării, ni s-au promis 4 ani, majorare etc. (…) salariul unui infirmier este de aproximativ 3000 de lei cu tot cu sporuri”.
Nici la Tulcea lucrurile nu stau mai bine. Un grup de angajați ai spitalului tulcean cu steaguri inscripționate “Solidaritatea Sanitară” strigau „Refuzul vostru, protestul nostru”!
“Sunt asistent medical și mi se pare o bătaie de joc și o umilire. Eu mă simt foarte umilită…pentru o sută și ceva de lei …asta este ce am primit în plus la salariu. Sper să fim o țară unită, sper să ajungem la salariile și sporurile de nivel de 2024, cum este normal să fie. Nu la nivel de 2017, 2018..ce țară este asta?”, întreabă retoric asistenta medicală din Tulcea.
Oamenii mai strigau: „Cine nu sare, vrea înghețare!” și “Solidaritate pentru sănătate”.
Nimeni nu ieșit de la Camera Deputaților să le vorbească. Nici măcar un membru AUR nu a profitat de conjunctura asta pentru a se “evidenția”. De altfel, Marius Predică ne-a spus că “Nu au ce căuta la protestul nostru. Nu îi primim”.
Printre revendicările sindicaliștilor din sănătate se numără creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate cu cel puţîn 25% în 2024, acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de Legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată, adoptarea proiectului de lege a salarizării – anexă pentru Sănătate negociat cu Ministerul Sănătăţîi în formă stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News