Skip to content
Europa

VIDEO Proteste masive în Europa de 1 Mai: Ciocniri cu poliția, arestări, gaze lacrimogene

captura video

Tradiționalele manifestații de 1 Mai au fost marcate de incidente duminică în Franța și arestări în Turcia, în timp ce problema puterii de cumpărare a fost în centrul pretențiilor din întreaga lume din cauza inflației, relatează AFP, citată de Hotnews.

Gaze lacrimogene la Paris

La Paris, au avut loc numeroase ciocniri între poliție și cu grupuri de de tineri îmbrăcați în negru. Potrivit unui jurnalist AFP, aproximativ douăzeci de semne publicitare, majoritatea McDonald’s, ale firmelor de asigurare, agenții imobiliare sau bănci, au fost distruse de „huligani”, conform terminologiei folosite de ministrul de Interne. Ei au aruncat și proiectile spre polițiști, care au încercat să-i împrăștie cu gaze lacrimogene.

Numeroase arestări la Istanbul

Zeci de persoane au fost arestate la Istanbul, la șase zile după condamnarea lui Osman Kavala și a șapte membri ai societății civile acuzați că au încercat să răstoarne guvernul de la Ankara.
Serviciile guvernatorului au raportat arestarea a 164 de persoane care doreau să meargă în celebra Piață Taksim, epicentrul marilor proteste antiguvernamentale din 2013, închisă traficului și paradelor.

La Madrid s-au cerut majorări salariale

La Madrid, au fost în jur de 10.000 de manifestanți, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, care mărșăluit pentru a cere majorări salariale și măsuri împotriva inflației. Un banner mare arăta: „1 Mai. Soluția: creșterea salariilor, plafonarea prețurilor și extinderea egalității”.

Alte demonstrații au avut loc în Spania și în Andorra, unde creșterea costurilor de trai, prețul locuințelor și pierderea puterii de cumpărare au fost, de asemenea, în centrul revendicărilor.

În Italia, proteste pentru pace

În Italia, principalele sindicate au manifestat pentru pace în contextul invadării Ucrainei de către Rusia. „Trebuie să muncim absolut toți pentru a pune capăt acestui război absurd, dorit de Putin”, a declarat liderul sindicatului Cgil, Maurizio Landini, în fața a câteva sute de activiști.

La Berlin, s-a aruncat cu ouă

Primarul Berlinului, Franziska Giffey, vorbea la un miting din Berlin, la care au participat 7.500 de persoane, potrivit rapoartelor presei, când un protestatar a aruncat un ou în ea. Serviciul ei de securitate a reușit să o protejeze cu o umbrelă.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *