Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de Robert Cazanciuc, senator PSD, care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis auto. Legea merge mai departe la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Despre acest proiect a vorbit astăzi în direct, prin telefon, la Puterea Știrilor, chiar inițiatorul proiectului, Robert Cazanciuc, senator PSD.
„Având în vedere că legea a primit un vot unanim în Camera Deputaților, nu cred că există, să spunem, vreo formă de vulnerabilitate în lege. Ea pornește de la o nevoie reală, numărul extrem, extrem de mare de infracțiuni rutiere din România. De altfel, am văzut în bilanțul Ministerului Public pe anul acesta și pe anul trecut, jumătate dintre infracțiunile din România de astăzi sunt în legătură cu șoferii. Deci nu mai avem ca altădată, să spunem, infracțiunile clasice, ci, pur și simplu, astăzi, jumătate dintre ele țin de circulație, ceea ce este extrem de îngrijorător și ne menține pe noi, România în continuare, din păcate, pentru al șaptelea an consecutiv pe locul unu în Europa la numărul de accidente rutiere”, a afirmat inițiatorul legii.
Acesta a explicat în continuare că proiectul include trei componente: una legată de traficul de droguri, care le permite procurorilor soluționarea mai rapidă a cazurilor, atunci când e vorba despre tineri.
„Ideea nu este să trimit la închisoare neapărat un om asupra căruia ai găsit o cantitate mică de droguri și să vezi dacă e dependent, ci să-l trimiți într-un program de reabilitare cât mai repede posibil. A doua componentă este legată de creșterea pedepselor pentru traficul de substanțe psiho-active, care erau până acum pedepsite mai ușor decât traficul de droguri clasic. Aceste substanțe psihoactive, cunoscute ca etnobotanice, nu sunt deloc etnobotanice. Au niște efecte uneori mult mai grave decât drogurile clasice. Aici sunt, cum spuneam, mărite pedepsele pentru trafic, pentru folosirea minorilor în asemenea operațiuni. Sunt mărite pedepsele pentru cei care din păcate se întâmplă să emită rețete pentru medicamente care au un regim special”, a arătat Robert Cazanciuc.
Invitatul a amintit de faptul că au existat cazuri de furt a unor medicamente de acest tip dar și de prescriere a unor rețete false, cu ajutorul cărora oamenii au cumpărat substanțele fără să aibă dreptul.
„A treia componentă este anularea dreptului de a conduce pentru cei care se urcă la volan, băuți sau drogați. Noi avem astăzi bine cunoscută deja legea care trimite la închisoare pe cei care produc accidente mortale. Nu vrem să ajungem la închisoare pentru că nu vrem să mai moară oamenii pe șosele și atunci, din discuțiile purtate cu colegii în Parlament, cu poliția, se pare că frica aceasta de a rămâne fără permis de conducere are un efect descurajator uneori mai mare decât frica de închisoare. Văzând ce se întâmplă prin alte țări, am propus această mărire a numărului de ani. Am auzit discuții că ar fi prea mulți acești 10 ani, (…) au fost propuneri legate, spre exemplu de anularea pe viață a dreptului de a mai conduce. Teoretic, ar putea fi o soluție, numai că nu permite Curtea Europeană a Drepturilor Omului să se aplice sancțiuni pe viață. Omul trebuie să aibă șansa de a a se reabilita, trebuie să aibă o a doua șansă. Asemenea pedepse sunt de regulă aplicate în cazul crimelor deosebit de grave, a genocidului, a infracțiunilor deosebit de grave. Această anulare a dreptului de a conduce este o pedeapsă complementară. Asta înseamnă că o instanță trebuie să te condamne pentru conducere sub influența drogului sau alcoolului. Pedeapsa complementară este interzicerea dreptului de a mai conduce pentru un număr de ani. Legea permite în general, până la 5 ani, noi am introdus un text special pentru droguri și alcool, până la 10 ani de zile, în funcție de pedeapsa principală pe care o aplică judecătorul. Cred că legea va avea un efect extrem de puternic. La nouă luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, Anastasia avem cu 20% mai puțini morți pe șosele decât în aceeași perioadă a anului trecut. Asta înseamnă că teama asta de închisoare și-a produs efectul. A scăzut de asemenea numărul de infracțiuni, chiar dacă a crescut numărul de contravenții. Asta înseamnă că oamenii se urcă, din păcate, în continuare băuți la volan. Dar mult mai puțini. Există o limită la care începe să ne fie frică și este foarte bine că se întâmplă așa, pentru că, din păcate, se pare că fără această frică nu reușim să stabilim dorința unora care cred că lor nu se poate întâmpla nimic”, a explicat senatorul PSD.
În ce privește etapele următoare și cât timp va trece până la intarea în vigoare a legii, invitatul a că e nevoie de câteva zile, timp în care aceasta poate fi contestată la Curtea Constituțională.
„Nu cred că va contesta cineva, pentru că spuneam că ea a fost votată, unanim, o să meargă imediat la promulgare și sper ca președintele să o promulge destul de repede. Teoretic, la finalul săptămânii viitoare, legea ar putea fi în Monitorul Oficial. Da, vreau să le răspund celor care spun că 10 ani de zile sunt mulți ani. Sigur că 10 ani de zile sunt foarte mulți ani când ai un loc de muncă care depinde de permis. Dar, haideți să ne uităm la viețile noastre, haideți să ne uităm la cei care își văd de viața lor, de drumul lor și vine cineva peste tine, drogat, băut și te lasă infirm. Mergeți în sălile de terapie să vedeți copii sau tineri infirmi pe viață în urma unor accidente rutiere. Celor care spun că 10 ani este mult i-aș trimite să vadă. Să se uite în ochii tinerilor, în ochii părinților. Să vedem dacă o să le spună atunci că 10 ani fără permis înseamnă mult. Haideți să nu ajungem acolo, să ne punem problema. Trebuie să fim conștienți că droguri sau alcoolul la volan pot să aibă consecințe asupra cărora pur și simplu cei care se urcă nu au niciun control”, a subliniat Robert Cazanciuc, inițiatorul legii.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News