VIDEO R.Cazanciuc: Justiția, în Programul PSD – practică unitară, eliminarea cauzelor inutile, judecători cu vocație

Robert Cazanciuc, invitat Puterea Știrilor 7.11

Prezent în studioul Puterea Știrilor, senatorul PSD Robert Cazanciuc a vorbit despre direcțiile importante pe care le urmărește noul program prezentat recent de Marcel Ciolacu. În ce privește justiția, oamenii trebuie să aibă garanția unui act de bună calitate.

„Omul trebuie să știe că dacă are dreptate i se va da dreptate. Ca să i se dea dreptate, trebuie să aibă în față judecători bine pregătiți, adecvați, cu un volum de muncă nu foarte mare în așa fel încât să se poată concentra pe cauza fiecăruia. E o medie decentă, să spunem, în momentul de față, calculată, în jur de patru dosare pe ședință o dată la 2 săptămâni. Dar noi avem în continuare peste 80 de dosare, 100 dosare în fiecare săptămână… E foarte complicat să faci justiție acolo… Soluția este investiția în continuare în oameni bine pregătiți, selectați cum trebuie. Încă de la început, noi nu putem să selectăm în continua, din punctul meu de vedere, să continuăm să selectăm oameni mai degrabă pe examene formale”, a afirmat senatorul PSD.

Profesia este una vocațională, este de părere acesta, e important să-i cauți pe cei buni care au chemare, în loc să-i accepți pe cei care se gândesc doar la salariu și la carieră.

„De aceea, de la anul, o să intre în vigoare o dispoziție din noile legi cu privire la pregătirea tinerilor magistrați. Orice absolvent va face practică în profesie șase luni ca judecător, procuror, avocat, în așa fel încât, la finalul Institutului de Magistratură, să decidă în cunoștință de cauză care este calea cea mai potrivită. Pentru că dorința unui tânăr de a face o carieră trebuie să se întâlnească cu nevoia societății de a avea oameni bine pregătiți, cu maturitate profesională și emoțională”, a subliniat social-democratul.

„În momentul de față, problemele pe care le reclamă cetățenii obișnuiți sunt practica neunitară la nivel de țară și durata proceselor. Nu poți să ai în cazuri similare soluții diferite. La București, Iași sau Cluj, aceeași problemă, aceeași lege, soluții diferite. Nu ai cum să explici omului obișnuit că e vorba de independență, de libertate”, a adăugat Cazanciuc.

Acesta a recunoscut faptul că durata proceselor nu mai este atît de mare, însă redactarea soluției ia prea mult timp. Prin urmare, ține de CSM să găsească soluții pentru a simplifica anumite proceduri precum și echilibrarea volumului de activitate între instanțe diferite. De  asemenea, invitatul a semnalat faptul că avem în continuare procese care nu ar trebui admise și care încarcă inutil activitatea instanțelor.

„În acest sens, am depus în Parlament o inițiativă legislativă, care a trecut de Senat, se află în Camera Deputaților deja, prin care scot de pe rolul instanțelor de judecată anumite proceduri care n-au ce căuta acolo”, a spus senatorul, dând exemplu acțiunea de încuviințare silită prin care, în prezent, o soluție definitivă nu poate fi pusă în aplicare pentru recuperarea banilor decât după ce o altă instanță trebuie să fie de acord cu aceasta. Am o soluție a unui judecător. De ce trebuie să merg la un alt judecător să fie de acord, din moment ce soluția este definitivă? Deci este ceva formal, celălalt judecător nu are cum să nu fie de acord. Potrivit raportului CSM, genul acesta de activitate ocupă 40% din volumul de muncă.  Adică noi plătim niște judecători care să împartă dreptatea, dar în această procedură n-au ce să facă pur și simplu”, a explicat Robert Cazanciuc.

Este nefiresc tot acest proces, un adevărat balast judiciar care nu ajută cu nimic oamenii și nu face altceva decât să lungească procedura. Prin urmare, subliniază senatorul PSD, avem nevoie de norme foarte clare, în așa fel încât practica să fie cât mai unitară și practică. În plus, România are nevoie de oameni selectați și pregătiți adecvat pentru a fi oameni ai cetății, cu vocație, dar și de investiții în infrastructură, cum ar fi cartierul Justiției.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: