VIDEO R. Moldova. Boris Foca, despre aderarea la UE: Ar trebui să includă raioanele din dreapta Nistrului

Boris Foca, invitat Puterea Știrilor 18.02

Geografic vorbind, Republica Moldova este parte a Europei, iar de când oamenii au dobândit cetățenia română, aceasta s-a apropiat și mai mult de blocul comunitar. Mai mult, sunt mulți transnistreni cu cetățenie română care lucrează în Uniunea Europeană și-și susțin familiile pe bani europeni, nu pe bani din Est și mulți dintre ei cunosc foarte bine aceste valori, a afirmat Boris Foca, invitat în studioul Puterea Știrilor.

„Din păcate, politica ultimului deceniu, cu guvernanți pretins pro-europeni, au făcut foarte multe greșeli. Iar când populația din Republica Moldova asocia termenul de integrare europeană cu greșelile pe care le-au văzut la guvernările noastre… toate aceste probleme fac ca o buna parte dintre oameni sa fie eurosceptici. Însă nu poti sa te integrezi doar cu cei care vor în Uniunea Europeană. Integrarea trebuie sa fie cu toată țara. Integrarea în Uniunea Europeană trebuie sa fie cu toți”, a spus președintele Partidului Democrat Modern din R. Moldova.

Țara are în continuare nevoie de specialiști, de oameni cu experiență în administrația publică. Toți pașii  care s-au făcut în ultima perioadă sunt rezultatul unui deceniu de lucru pentru ajustarea legislației.

„Deci nu este un proces la care s-a lucrat doar în ultimii doi sau trei ani. Și anumite rezultate încep acum să se vadă. Sigur, este nevoie, de mult mai mult de lucru și este nevoie de o expertiză mult mai mare. Din păcate, asistăm la separarea forțelor politice, pro-europene, anti-europene… Noi nu odată am făcut apel la guvernare și le-am spus: ok, înțelegem că suntem în opoziție, dar haideți să ne așezăm la masă, haideți să vă expunem viziunile noastre, cum vedem și noi anumite lucruri. N-am fost auziți”, a subliniat Boris Foca.

Acesta a dat exemple de bună practică, programele Drumuri bune, Prima Casă, lansate de o guvernare a Partidului Democrat dinainte de 2019 și care ar putea fi adaptate, relansate.

„Iată de ce, din punctul nostru de vedere, procesul de aderare la Uniunea Europeană întârzie și este foarte lent. Avem nevoie să grăbim acest proces de integrare. Lucrurile se schimbă foarte mult, la nivel regional, și eu cred că un element important în acest context este ca integrarea în Uniunea Europeană să fie împreună cu raioanele din dreapta Nistrului, din așa-numită Regiune transnistreană”, a explicat președintele Partidului Democrat Modern din R. Moldova.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: