VIDEO R. Moldova. Boris Foca, PDM: Criza energetică, generată de prostia guvernanților dar și a partenerilor externi

Boris Foca, invitat Puterea Știrilor 18.02

În acest moment, Ucraina are probleme cu accesul liber la Marea Neagră. Dacă, înainte, toate importurile se făceau prin Portul Odessa, acum, 80% dintre acestea merg spre Polonia și doar 20% trec prin Constanța,  spune Boris Foca, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

„Astfel, pierd și România și Republica Moldova. Noi ar trebui să identificăm acele regiuni, în Nord, Centru și Sudul țării, unde avem interconexiune, inclusiv cale ferată cu Ucraina, ca să putem asigura trecerea mărfurilor”, a afirmat președintele Partidului Democrat Modern din R. Moldova.

Pentru a livra orice tip de marfă din Republica Moldova până în Ucraina, este nevoie de aproximativ 6 ore. Singurul lucru de care ar fi nevoie, spune invitatul, este voința politică.

„Noi am creat zonele economice libere, poate ar trebui adaptat conceptul procesului de reconstrucție a Ucrainei, ca să încurajăm marile companii să-și deschidă depozite pe teritoriul Republicii Moldova”, a explicat Boris Foca.

În ce privește independența energetică, un subiect sensibil pentru Republica Moldova și în trecut și acum, acesta observă că nu a existat niciun interes pentru diversificarea surselor de energie.

„Liniile de electricitate au început acum sa se construiască în pripă, când a început războiul din Ucraina. Am primit fonduri, în ultimii 30 de ani, am mai fi putut construi cu siguranță, dar s-a tăcut și din cauza prostiei guvernanților noștri, dar și din cauza partenerilor externi, inclusiv europeni. Dacă s-ar fi făcut o presiune pe toate guvernele pro-europene, probabil că lucrurile se mișcau mult mai repede”, a adăugat președintele PDM.

Acesta a explicat în continuare faptul că, la proiectarea conexiunii de la Ungheni, au fost făcute unele greșeli de ordin tehnic, care au dus la micșorarea volumului de gaz furnizat. În ce privește criza prin care trece R. Moldova în prezent, respectiv diminuarea resurselor în plină iarnă, acesta o pune pe seama proastei gestionări a responsabililor din domeniu.

„Am avut discuții cu un europarlamentar ceh care m-a întrebat, uite, statele UE s-au aprovizionat în proporție de 84% cu gaze naturale pentru iarnă. Voi ce ați făcut? Am încercat să intru în discuții cu colegi din domeniu respectiv, mi s-a spus că situația e sub control, fără multe explicații. Nu am cumpărat, din anumite motive, în vara anului trecut, când resursele energetice aveau cotațiile cele mai mici. Le procurăm acum, la prețuri exorbitante, pentru că nu avem de ales”, a subliniat Boris Foca.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: