Skip to content
Societate

VIDEO R. Moldova: Imagini cu Igor Dodon la Judecătoria Ciocana. Fostul preşedinte, plasat în arest la domiciliu

Igor Dodon retinut Inquam Photos / Inquam Photos

UPDATE 20.00

Fostul preşedinte moldovean Igor Dodon, acuzat de trădare şi corupţie, a fost plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, anunţă joi un tribunal moldovean, în contextul unei accentuări a unor tensiuni între pro-occidentali şi proruşi din cauza Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Parchetul moldovean cerea ca detenţia provizorie a fostului şef de stat să aibă loc într-un centru de detenţie, după plasarea lui Dodon în arest preventiv marţi.

Procurorul Piotr Iarmaliuk a anunţat că vrea să facă apel împotriva acestei hotărâri. El subliniază că deţine probe care arată că Igor Dodon ”poate influenţa cursul anchetei” şi că, potrivit unui bilet de tren, găsit la domiciliul acestua, Igor Dodon ”intenţiona să fugă din ţară”.

UPDATE 17.50

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus aplicarea în privința lui Igor Dodon a măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrați, potrivit deschide.md.

____________________________________________________________________________

Magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează astăzi, 26 mai, începând cu ora 10:00, demersul procurorilor în privința mandatului de arest pentru 30 de zile a fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Igor Dodon a fost adus în sala de judecată puțin după ora 10.00. Președintele de onoare al PSRM s-a aflat în sala de judecată în jur de 30 de minute, ulterior a fost scos de acolo.

Mascații CNAcan nu i-au permis ex-președintelui Dodon să facă declarații. Acesta a reușit doar să menționeze că este un dosar politic.

Igor Dodon a fost scos din sala de judecată la scurt timp după ce a fost adus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Amintim că, la 24 mai, procurorii ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, în comun cu procurorii anticorupție, au descins cu percheziții la domiciliul fostului președinte al Republicii Moldova și președintele de onoare al PSRM Igor Dodon. Perchezițiile s-au desfășoară în mai multe locații, imobile deținute prin persoane interpuse, precum sediul asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, al cărui președinte este Igor Dodon, scrie realitatea.md.

Fostul președinte al țării este bănuit pe patru capete de acuzare: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Presa a scris anterior că, în casa părintească din Sadova au fost găsiți circa 10.000 de euro, fiind păstrați într-un plic cu inscripția „pentru PSRM”. De asemenea, acolo mai era și o recipisă prin care un oarecare Dumitru S. confirma că a primit de la Galina Dodon 25.000 de euro drept arvună „pentru utilaje de bucătărie”. Forțele de ordine au mai găsit un set de șah dăruit lui Dodon de fostul șef al Moldtelecom și ex-viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, bănuit de îmbogățire ilicită și refugiat în România. La cumnatul ex-președintelui s-au depistat mai multe bancnote în valoarea de 100 de euro, urmând să fie stabilită proveniența lor.

Procuratura Anticorupție a anunțat la 24 mai că, la una din persoanele supusă verificărilor și perchezițiilor, care figurează „în dosarul Dodon” a încercat să distrugă probele prin înghițire, înscrisurile depistate, care confirmă tranzacții cu bunurile imobile ce depășesc sumă de 700 de mii de euro. La persoana dată au mai fost depistate și alte 37 de mii de euro și 1 000 de dolari.

După mai bine de 10 ore de percheziții și verificări, Igor Dodon, și încă o persoană figurantă în dosar, care se presupune că ar fi cumnatul fostului șef al statului, Petru Merineanu, au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolator.

PSRM, al cărui președinte de onoare este Dodon au protestat în față de acțiunile desfășurate împotriva colegului și conducătorului formațiunii, calificând acest proces ca „un show politic de doi bani”.

1 comentariu la “VIDEO R. Moldova: Imagini cu Igor Dodon la Judecătoria Ciocana. Fostul preşedinte, plasat în arest la domiciliu

  1. & Probabil că ăștia în capitalism ,cu concurența doar prin vorbe, ? Adică cum să te extinzi ca sistem capitalist dacă ai concurență și trebuie să cedezi din ceea ce ai acumulat și celorlați doritori de sistem capitalist, care fac concurență celor ce vor să se extindă,?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *