VIDEO R.Moldova în UE. Siegfried Mureșan: Nu știu încă cum va arăta soluția la regiunea transnistreană

Anul acesta, pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale dar și un referendum care va decide direcția în care se va îndrepta țara în perioada următoare. Care sunt așteptările Parlamentului European de la acest referendum a explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Popularilor Europeni, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

„La ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova și la ultimele alegeri parlamentare, oamenii în Republica Moldova au votat acei politicieni care au spus că doresc modernizarea, reformarea și integrarea europeană a țării. Maia Sandu a devenit președinte. Partidul proeuropean a câștigat detașat alegerile și are o majoritate confortabilă în Parlament, conduce un guvern clar proeuropean, reformator. În prezent, președinta Maia Sandu are ideea de a organiza acest referendum pentru a introduce integrarea europeană în constituția Republicii Moldova drept obiectiv. Cred că această idee este corectă, este necesară și cred că momentul este unul bun acum, deoarece dacă oamenii ies la referendum în număr mare și votează pentru introducerea integrării europene ca obiectiv în constituția Republicii Moldova, este și o obligație pentru Uniunea Europeană de a se implica și mai mult în acest proces”, a afirmat europarlamentarul PNL.

Acesta a arătat în continuare faptul că Republica Moldova și Uniunea Europeană au reușit multe proiecte împreună: obținerea statutului de candidat, începerea negocierilor, sprijn din partea blocului comunitar fiind câteva dintre exemple.

„Cu sprijin european, cu mult ajutor și din partea României, a fosr redusă dependența de gazul rusesc, deci lucrurile merg bine și merg foarte repede. Republica Moldova participă deja la tot mai multe programe europene: programul de sănătate, programul Erasmus, burse pentru tineri, programul de finanțare pentru IMM-uri, programul de finanțare a proiectelor de infrastructură, a proiectelor digitale. Deci are multe beneficii pe care și noi ca stat membru al Uniunii Europene le avem. Dar ce încerc să spun este că dacă oamenii vor merge la referendum, vor vota pentru integrarea europeană la acel referendum, va fi și o obligație pentru Uniunea Europeană de a se implica și mai mult și de a accelera acest proces. Cred că ideea ca acest referendum să aibă loc în ziua alegerilor prezidențiale este de asemenea una bună, căci este garantată o prezență ridicată la referendum. Acesta trebuie să întrunească 50% din rata de participare, fiind un referendum constituțional”, a explicat Siegfried Mureșan.

Legat de eventualitatea ca regiunea transnistreană să constituie un impediment în drumul pe care a pornit R. Moldova, europarlamentarul este de părere că nu este cazul, întrucât aceasta împreună cu Uniunea Europeană doresc integrarea, sunt în proces de începere a negocierilor de aderare.

„Nu știu încă cum va arăta soluția la regiunea transnistreană. Sincer, ea va depinde și de evoluția războiului din Ucraina, dar factorii de decizie de la nivelul Uniunii Europene au spus foarte clar: situația din regiunea transnistreană nu este un impediment pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Vom negocia privind mediul, agricultura, fiscalitatea, economia, reforma justiției, a statului. Toate aceste lucruri le vom negocia, le vom implementa. Și când putem discuta și despre securitatea în regiunea Transistrană, o vom face. Pe moment e prea devreme, dar factorii decidenți au spus foarte clar la nivelul instituțiilor europene că situația din regina Transistrană ne va reține de la a ajuta și apropia Republica Moldova de Uniune”, a adăugat vicepreședintele Popularilor Europeni.

În ce privește recenta declarație a președintei Maia Sandu, făcută în Norvegia, potrivit căreia Republica Moldova își propune reintegrarea regiunii separatiste pro-ruse Transnistria, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan spune că, de fapt, toți oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului își doresc pacea.

„Nici oamenii din așa-numita regiune transnistreană nu-și doresc o escaladare a conflictului. E foarte bine că situația a rămas calmă, e foarte bine că nu au existat provocări și dialogul acesta pe care Chișinăul îl întreține pe ambele maluri ale Nistrului este unul înțelept și asta a și vrut să spună Maia Sandu când s-a referit la eforturile de reintegrare, asta în primul rând. În al doilea rând, integrarea europeană a Republicii Moldova va fi bună pentru toți cetățenii Republicii Moldova indiferent dacă ei vorbesc acasă limba română sau nu, indiferent dacă trăiesc în nordul, în sudul Republici Moldova, sau la vest de Nistru, la sat, la oraș, dacă sunt tineri sau vârstnici, inclusiv pentru așa-numita regiune transnistreană. Integrarea europeană a Republicii Moldova este un lucru bun. Deja de acum companii din regiunea transnistreană exportă mare parte spre Uniunea Europeană. Ca atare, vor trebui să și respecte regulile europene. Eu cred că această reintegrare se va face pas cu pas, în special integrarea economică, companiile din Transnistria contribuind la bugetul de stat al Republicii Moldova, drept condiție pentru a putea avea acces, pe baza regulilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, la piața europeană. De ce se dorește reintegrarea? Se fac pași, există dialog între M. Chișinău și și Tiraspol în acest în acest sens. Și trebuie spus că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană e bună pentru toți, inclusiv pentru oamenii din așa-numita regiune trei”, a completat europarlamentarul PNL.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: