VIDEO R. Moldova și România își extind cooperarea militară. Anatol Șalaru: Este important pentru militarii moldoveni

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, amendarea Acordului cu Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar, introducându-se prevederi prin care cele două părţi se vor sprijini, în condiţii de reciprocitate şi pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea şi participarea la misiuni şi operaţii în cadrul coaliţiilor multinaţionale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Despre valoarea acestui memorandum, care sunt prevederile și ce presupune acesta, a vorbit la Puterea Ştirilor Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova.

„Această idee a apărut cu mai mulți ani în urmă, s-a discutat foarte mult cu Ministerul Apărării din România despre o activitate comună, ceea ce ține de acțiunile la care participă statul român. În prezent, Republica Moldova participă în Kosovo, de exemplu, cu trupe militare de menținere a păcii. Și fiindcă Republica Moldova nu are infrastructura necesară, nu are capacitatea financiară pentru a asigura participarea militarilor moldoveni în asemenea operațiuni, s-a adresat de mai mult timp Ministerului Apărării din România pentru a include în componența trupelor de pacificare românești o companie sau chiar un batalion al forțelor militare moldovenești fiindcă, de exemplu, Republica Moldova poate să plătească salariile, să plătească diurnele, dar de exemplu în Kosovo, armata italiană plătește tot, le asigură cazare, le asigură hrana, le asigură transportul, iar Republica Moldova plătește doar salarii și diurne. În acest caz este vorba despre un acord care urmează să fie semnat, dar a fost aprobat de Guvern după ce a fost votată legea în Parlamentul României. Anul acesta s-a votat, am așteptat mai mult de doi ani votarea acestei legi”, a afirmat fostul ministru al Apărării.

În ce privește perioada care a trecut între propunere și primii pași concreți în sprijinul acordului, invitatul spune că este o întrebare pe care au pus-o și militarii moldoveni și cei din România.

„Nu știm, probabil nu era o lege prioritară pentru deputați, pentru parlamentarii români. Probabil că dacă s-ar fi mers pe ideea aprobării unei hotărâri de guvern, cred că s-ar fi votat, s-ar fi aprobat mult mai repede decât prin Parlament, dar o ordonanță de urgență ar fi avut aceeași putere ca și legea. Cred că militarii moldoveni vor participa împreună cu România, cu companii de 30 – 33 de militari  în Bosnia și Hertegovina sau și în alte locuri ale lumii unde sunt invitați pacificatorii români să participe. România va asigura cazarea, va asigura transportul, hrana și alte elemente de logistică necesare unor asemenea operațiuni, iar Ministerul Apărării din Republica Moldova va plăti salarii, va plăti diurne pentru militari, va asigura echipamentul necesar. Pregătirea o vor face în România și este foarte important pentru militarii moldoveni  să treacă prin aceste operațiuni de menținere a păcii, fiindcă asta sporește interoperabilitatea Armatei R. Moldova, a Armatei Naționale cu trupele NATO, crește gradul de pregătire a militarilor și probabil că vor fi dotați cu armamentul necesar, cu tehnica militară necesară pe care o are România. Noi am discutat încă de pe când eram ministru al Apărării, să creăm un asemenea batalion în România. Atunci nu s-a realizat, președintele Dodon a blocat orice colaborare cu Ministerul Apărării din România”, a explicat Anatol Șalaru.

Legat de eventualitatea ca prezentul acord și cooperarea dintre cele două armate să atragă atenția regimului de la Moscova, fostul ministru al Apărării din R. Moldova este de părere că nu este cazul, întrucât misiunile de pace au loc sub egida ONU.

„Nu, nu are legătură cu Rusia, fiindcă misiunile de pacificare se fac sub egida ONU, OSCE, a organizațiilor internaționale, sunt aprobate de către ONU, nu sunt acțiuni care ar putea să provoace nemulțumirea Rusiei sau a altor țări, fiindcă nu se implică decât sub mandat internațional, respectiv mandat de facilitare”, a explicat Anatol Șalaru în emisiunea Puterea Știrilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: