VIDEO R. Pricopie: Viitorul președinte va trebui să reprezinte țara extern și să asigure coeziunea pe plan intern

Prezent în studioul Puterea Știrilor, Remus Pricopie, rector SNSPA, a comentat anunțul privind lansarea cărții lui Nicolae Ciucă și posibila candidatură a sa la prezidențiale.

„În statut scrie că președintele de partid își asumă această candidatură, organizațiile din teritoriu se uită la președintele de partid, nu se pot uita în altă parte și că nu anunță oficial, repet, asta e strategia fiecăruia, dar după 9, 10, 11 iunie, n-o să se întâmple nimic. Pe 9, la ora 21:00, de-abia avem alegerile și niște rezultate așa… oarecum. După ce vom avea rezultatele finale vor începe discuțiile, pentru că există și o parte formală pentru fiecare partid. Nu poți să ieși într-o conferință de presă și să spui gata, candidez. Nu. Mai întâi trebuie să ai decizii în partid, congres și apoi începe competiția. Și rămâne de discutat, pentru că știm că s-a modificat legea privind alegerile prezidențiale. Eu cred că este un lucru bun, pentru că oferă un spațiu mai larg. În vechea formulare, alegerile puteau avea loc numai în luna noiembrie. Acum pot avea loc cu 90 de zile înaintea momentului expirării mandatului actualului președinte. Deci ai un spațiu în care poți să decizi când organizezi alegerile. O să vedem dacă ele sunt în septembrie. Sigur, avem niște anunțuri pentru două date, dar până nu există o hotărâre de Guvern publicat în Monitorul Oficial, nu ai calendar”, a afirmat rectorul SNSPA.

Legat de cum ar trebui să fie viitorul președinte al României în următorii ani, ținând cont de faptul că urmează o perioadă importantă, mai ales în plan extern, invitatul subliniază faptul că, dintre posibilii candidați, Nicolae Ciucă este șeful Armatei.

„În al doilea rând, aoi, aș vorbi de o componentă internă. Președintele trebuie să fie cel care unește țara, veghează. S-a făcut cândva, s-a făcut o serie de glume pe marginea acestui termen. Nu așa scrie în constituție și e corect. Veghez la respectarea constituției, la mersul corect a lucrurilor în diverse instituții. Președintele nu este cel care trebuie să intervină zilnic și să dicteze guvernului ce trebuie să facă. Dar atunci când vezi că o anumită problemă merge într-un spațiu mai neclar, mai gri din perspectivă constituțională, ai obligația să intervii. Noi am avut într-o primă fază, am avut președinți care au ținut destul de strâns cu partidele de unde au venit, respectiv Iliescu și Băsescu. L-am avut pe Emil Constantinescu care a încercat să meargă dincolo de coaliția politică, cea care l-a susținut pentru alegerile prezidențiale. Rămâne ca istoricii să cântărească dacă modelul, după părerea mea, corect, a fost unul de succes sau nu. Eu cred că cel puțin din perspectiva integrării României în spațiul euroatlantic, pentru că să nu-și imagineze cineva că noi, dacă am intrat în Uniunea Europeană în 2007, totul s-a făcut în 2006. Au fost ani de zile, 10-12 ani înainte de muncă intensă pentru a obține acest obiectiv, la fel cu NATO. Să nu uităm că promisiunea că intrăm în NATO a fost obținută în timpul mandatului președintelui Emil Constantinescu. Îl avem acum pe președintele Iohannis care în repetate rânduri i-a mulțumit, nemulțumind pe votanții partidului de unde provine dumnealui, inclusiv PNL.  Inclusiv discuția că de ce a adus partidul sau partidul y la guvernare. Președintele nu are voie să se uite la o culoare politică. Președintele trebuie să se uite în constituție și să spună cum se poate guverna această țară cu majorități. Are PNL-ul majoritate? N-are? Ok, de unde putem să obținem majorități constituționale ? Și, atunci, acționezi conform constituției. Deci echilibrul interiorului țării este fundamental și ideea că președintele n-are treabă cu treburile interne nu e adevărat, are treabă cu tot ceea ce ține de țară. Dar, conform constituției, intervine numai atunci când un actor politic sau o instituție politică nu merge pe drumul constituțional. În rest, nu participă la ședințele de guvern, nu decide, nu decide în ședințele de guvern cine-i prefect sau mai știu eu ce alte decizii. La nivel extern, președintele este vocea României”, a subliniat Remus Pricopie, rector SNSPA.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: