Profesorul universitar Radu Carp, doctor în Drept, a expus la Puterea Știrilor cum vede decizia fără precedent a CCR și cum se resetează scena politică din România după anularea alegerilor prezidențiale.
„Această decizie, într-adevăr, este fără precedent, iar ea vine în continuarea a altor două decizii extrem de importante ale Curții în procesul electoral. Prima a fost de eliminare a candidatul lui Diana Șoșoacă, a doua a fost de renumărare a votului la nivelul întregii țări și a treia a fost cea de anulare a votului de la alegerile prezidențiale.
Deci aș putea spune că la acest ciclu de alegeri, Curtea Constituțională a fost mult mai activă, incomparabil de activă față de scrutinurile precedente, unde se verifica doar legalitatea unor candidaturi. Se certifica faptul că, mă rog, cel care a fost ales în urma scrutinului electoral poate să preia funcția de președinte. Curtea Constituțională era un garant al Constituției, dar nu erau încălcări care să necesite o asemenea intervenție”, a explicat Radu Carp.
Acesta a mai punctat că avem de a face cu o decizie fără precedent, greu de evaluat procedural din lipsa unei jurisprudențe corespunzătoare.
„Aici, sigur că e de discutat în ce măsură CCR și-a depășit atribuțiile sau nu, dar e o discuție foarte dificilă, pentru că de fapt, Curtea Constituținală este singura instituție care decide cum aplică atribuțiile pe care le are potrivit legii.
De exemplu, această decizie a fost luată în urma unei autosesizări. Este pentru prima dată când CCR se autosesizează. A încercat să ofere câteva argumente, dar sincer, nu erau foarte atent, foarte bine construite.
Cred că dacă ar fi fost o jurisprudență anterioară ar fi ajutat. Și cred că au fost multe situații în trecut în care Curtea Constituțională ar fi trebuit să se autosesizeze, dar judecătorii de acolo au considerat că situația este atât de gravă, încât nu există altă variantă decât să se autosesizeze.
Plângerile care au fost făcute de diverși reclamanți au fost trecute pe planul doi și am ajuns la această decizie în urma căreia toți au răsuflat ușurați. Mai puțin Călin Georgescu și simpatizanții săi, desigur. Dar cei care vedeau pericolul ascensiunii extemismului au spus e momentul să avem o mică pauză într-un fel și vedem ulterior ce strategie putem avea pentru a contracara aceste mișcări radicale„, a explicat profesorul Radu Carp.
„Frauda nu se mai produce astăzi la vot”
Politologul a explicat că, mai nou, fraudele se fac pe durata întregii campaniei, nu în ziua votului, cu buletine măsluite. De asemenea, lipsește la nivel internațional o legislație adaptată la noile evoluții ale societății.
„Am văzut și la alegerile din Georgia și la cele din Republica Moldova, frauda nu se mai produce astăzi la vot. Nimeni nu mai fură saci de voturi de la Biroul Electoral, nimeni nu mai pune 10 buletine de vot în urnă, cum s-a întâmplat și în România. Lucrurile sunt mult mai sofisticate. Frauda, de fapt, începe odată cu începutul campaniei electorale sau chiar cu mulți ani înainte. Cum am văzut la domnul Georgescu faptul că a început această campanie din 2016, dar noi nu știam, am aflat acum.
Deci cred că suntem în urmă cu legislația în general, pe plan internațional și cred că ar trebui să luăm foarte serios această abordare cum că fraudele în procesul electoral nu se petrec numai în ziua votului, ci și pe întreaga durată a campaniei electorale.
Dacă ar fi fost această legislație, în Georgia probabil că nu s-ar fi ajuns în această criză constituțională în care este țara. Dacă ar fost această legislație, probabil că Republica Moldova ar fi reușit să respingă agresiunea externă cu mult timp înainte de alegeri și nu chiar foarte aproape de alegeri. Și dacă ar fi fost o astfel de legislație, probabil că România n-ar mai fi avut nevoie de intervenția Curții Constituționale pentru a regla mod legal jocul democratic”, a concluzionat politologul.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News