Radu Carp a explicat la Puterea Știrilor de ce Donald Trump este decis să aducă noi teritorii în exploatarea SUA. „Este foarte obsedat de resurse naturale și consideră că asta este o mare afacere”, spune politologul. Există însă o piedică majoră.
„Donald Trump este foarte, aș spune, obsedat de resurse naturale și consideră că asta este o mare afacere. Nu e nimic nou, el și în primul mandat a avut această obsesie, sigur, nu la același nivel. Ne aducem aminte că Secretarul de stat pe care l-a desemnat în 2016 a fost un reprezentant al unei firme de petrol, acel Rex Tillerson, și acum în urma discuțiilor cu partea rusa am aflat date noi. Și anume faptul că Rex Tillerson împreună cu compania sa discutase de multă vreme cu partea rusă să exploreze anumite resurse care există în Siberia și care încă nu sunt extrase. Și ăsta e unul dintre motive pentru care a și fost numit în funcția de ministru de Externe, într-un fel, în cabinetul Trump. Mă rog, după aceea s-au certat…
Deci, Donald Trump avea de multă vreme această obsesie. E foarte bine, pentru că, într-adevăr, resursele naturale tind să fie o componentă extrem de importantă în orice acțiune de politică externă. Indiferent că venea la putere Donald Trump sau nu, chestiunea asta se profila pe orizont, era de așteptat. Dacă nu era pusă acum, poate era pusă peste 10 ani și la fel era de intens discutată”, a explicat Radu Carp.
Politologul a punctat și câteva chestiuni și în ceea ce privește Groenlanda, despre care Trump a insistat că i-ar sta mai bine în administrarea SUA. Presupunând că vor trece peste problemele politice, americanii au în față probleme tehnologice greu de surmontat și care, cu siguranță, vor necesita mult timp.
„Lucrurile sunt mai complicate, pentru că există într-adevăr studii care au fost făcute, există companii care au încercat să foreze, însă este foarte frig. Sunt temperaturi joase care nu permit exploatările miniere. Nu există încă o tehnologie care să te apere de frig în așa măsură încât să faci exploatări intense.
În Groenlanda, de altfel, resurse naturale sunt exploatate într-o mică măsură. Sunt firme americane, sunt firme canadiene, sunt firme chineze, dar foarte puține, trebuie să recunoaștem acest lucru.
Problema e dacă într-adevăr merită acest efort, și aici administrația Trump și-a dat seama și a comandat un studiu să vadă dacă pot fi extrase aceste resurse naturale și cu ce preț. Încă nu știm acest lucru, dar din ce spunea Washington Post necesită un efort de ani de zile. Pentru că asta înseamnă în primul rând scanarea tuturor zăcămintele geologice -operațiune care durează, după care urmează investigarea tehnologiilor care există și apoi de văzut dacă aceste tehnologii pot fi și aplicate. Deci e un efort de durată”, a mai spus Carp.
Politologul a făcut și o analogie cu resursele din Ucraina, unde situația e mai complicată decât se știe.
„Uitați, de exemplu, în cazul Ucrainei unde, la fel, Donald Trump a apărut cu ideea asta – trebuie să luăm resursele. Sunt acolo resurse foarte mari, dar a descoperit (lucru mai puțin discutat în media), că existența acelor resurse se bazează pe hărți geologice ale URSS de anii 60, pe care tot rușii le au. Americanii nu le au. Nu poți să scanezi din satelit chiar atât de detaliat tot ce e sub pământ. Poți să scanezi, dar nu chiar atât de mult. Ce se discută în legătură cu Ucraina e de domeniul imaginarului, pentru că nu există aceste cercetări. De aceea Rusia a spus că se oferă să aibă un parteneriat. Altfel nu se poate. Statele Unite nu pot, cu toată tehnologia existentă, să scaneze, să spună iată, aici suntem absolut siguri 100% că există minereul respectiv”, a conchis Radu Carp.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News