Recent, activistul civic Valeriu Nicolae, susținător al Elenei Lasconi, a afirmat despre aceasta într-un mesaj postat pe Facebook că a devenit o vulnerabilitate politică pentru USR.
„Într-adevăr, pentru Elena Lasconi a fost un efort major să se adapteze, să cunoască uzanțele diplomatice, relațiile internaționale. Trebuie spus că, în momentul decisiv, înaintea votului, într-o emisiune care a avut loc joi seara, a fost întrebată ce ar face dacă s-ar convoca o ședință CSAT cu acest obiect al războiului hibrid și practic nu a răspuns. Scrisoarea către Donald Trump dovedește un nivel de necunoaștere a problemei și un nivel de imaturitate”, a explicat politologul Radu Carp, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
În primul rând, spune acesta, pentru că ar fi trebuit să-și înceapă scrisoarea prezentându-se, apoi să explice situația din țară, întrucât nu te poți aștepta ca viitorul președinte al SUA să știe ce se întâmplă în fiecare țară, cu fiecare candidat la cea mai mare funcție în stat.
„Scrisoarea este narcisistă, pune accentul pe cel care o scrie, nu pe conținut. De fapt, ce îi cere ea lui Donald Trump? Adică e absurdă scrisoarea, repet, nu este redactată în termeni normali, așa cum ar trebui să fie o scrisoare către un viitor șef de stat. Apoi felul de a trimite scrisoarea… Dacă vrei să contactezi un lider de stat într-o situație cum este cea a României în momentul de față, că e o situație gravă, nu e clar stabilit când vor fi prezidențialele, avem un parlament care încă n-a fost validat, în fine. De ce să o faci publică, dacă încerci să ai o corespondență, pentru că cel căruia te adresezi la rândul lui va trebui să răspundă și el tot public? Nu se face așa. Se poate face o informare, ulterior, poți să spui: l-am informat pe Donald Trump cu privire la situația din România, asta e perfect legitim. Dar să scrii o scrisoare prin care te pui tu în în avantaj, spui că ești cel mai bun candidat posibil și că nu ești sorosist…” a afirmat politologul, care consideră că este important ca situația din România să fie cunoscută în străinătate.
Prin urmare, președintele Iohannis ar fi putut trimite o asemenea scrisoare președintelui Trump, președintelui Consiliului European, președintei Comisiei Europene, în care să prezinte în detaliu ce se întâmplă în țară. În locul unei asemenea informări, avem o scrisoare distribuită pe X, publică și care, de fapt, nu se adresează nimănui.
Legat de reluarea alegerilor prezidențiale, invitatul spune că sunt multe aspecte care nu au fost încă lămurite, cum ar fi rambursarea cheltuielilor făcute de candidații care au obținut un anumit număr de voturi, listele cu semnături și altele.
„Este foarte ușor, din pix, la o masă, să spui: refaceți alegerile. Dar asta înseamnă un efort logistic și cheltuieli foarte mari și un întreg aparat care se pune în funcțiune încă din luna ianuarie și gândiți-vă că România va pierde foarte mult. Noi vom fi în starea de alegeri, practic, din septembrie și până în mai anul viitor. Deci vom avea aproape un an de campanii, alegeri, campanii, alegeri. Exact ceea ce se dorea a fi evitat. Când s-au comasat aceste alegeri, s-a vrut evitarea unei perioade mari de timp, or, de la trei săptămâni, am ajuns să avem nouă luni”, a explicat politologul.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News