Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul Radu Carp a vorbit despre cum ar trebui să fie președintele de care are nevoie România în acest moment, ce premieră înregistrăm la alegerile prezidențiale și care sunt lacunele legii privind depunerea candidaturii.
„În 24 de ore, președintele Finlandei a îmbrăcat ținuta de jucător de golf pentru a merge la Mar-a-Lago, apoi a revenit la Helsinki, și-a pus costumul și s-a dus la reuniunile partenerilor europeni. Fără să discute, să se laude, iată… eu cu Trump am pus la cale toată lumea. Așa aș vrea să arate președintele României, să poată avea o discuție și cu unii și cu alții, de pe poziții demne, să vină cu idei ferme, clare, ușor de explicat și care să aibă această mobilitate și capacitatea de comunicare”, a afirmat Radu Carp.
Acesta a făcut o paralelă cu George Simion, care a participat la evenimentul de la Mar-a-Lago, ca mulți alții. Dacă acesta ar fi petrecut niște ore cu viitorul președinte american, s-ar fi lăudat mult timp după eveniment. Or, Alexander Stubb, președintele finlandez, a venit, a transmis ce a discutat cu Trump, apoi a trecut la subiectul următor.
„Avem un candidat cotat, în toate sondajele, ca ocupând primul loc și care este interzis în zilele vecine, ceea ce este o noutate. Noi n-am mai avut candidați la prezidențiale care să fie interziși. Cu dosare penale, da. Și aici cred că legea românească este puțin deficitară. Aceasta spunecă nu poate candidat cel care este condamnat penal, cum a fost cazul lui Liviu Dragnea. Însă, în ceea ce privește aceste interdicții, cred că legea românească ar trebui să fie mai drastică și să includă și cazurile de incompatibilitate”.
În Turcia, s-a produs un abuz, dar legea privind candidatura la alegerile prezidențiale prevede deținerea unei diplome de studii superiore, lucru care acolo nu a fost considerat nedemocratic. În Statele Unite se pune condiția să fii născut pe teritoriul Statei Unite, cetățen american pentru a avea dreptul de a candida.
„România are, în continuare o legislație foarte laxă privind condițiile pentru a fi președinte. Eu nu spun să fie sute de interdicții, dar dar este puțin nefiresc să ai interdicții de intrare în două țări cu statut de candidat la Uniunea Europeană. Gândeți-vă la o reuniune la Bruxelles în care se discută despre aderarea Moldovei și a Ucrainei. Cum ar fi privit un candidat român care nu poate să intre în cele două țări? Cum ar putea să vorbească despre acele țări? Poate că ar vota, nu, dar cum ar putea să vorbeasca, să spună un punct de vedere?”, a subliniat Radu Carp.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News