VIDEO Radu Carp, politolog: Statele Unite ale Americii par izolate, se prefigurează o fractură în cadrul Occidentului

Radu Carp, invitat Puterea Știrilor 2.04

Prezent în studioul Puterea Știrilor, politologul Radu Carp a vorbit despre noile taxe impuse de Donald Trump, impactul acestora asupra economiei Statelor Unite dar și asupra Uniunii Europene.

„<<Războiul>> dintre Europa și America se mută acum pe plan politic și mai ales comercial. Taxele acestea nu sunt o surpriză, vorbim despre un instrument favorit al politicii lui Donald Trump, cel puțin în al doilea mandat. Mai întâi a amenințat Canada și Mexic, apoi a impus anumite taxe, care, sigur, pornesc de la o anumită realitate, respectiv deficitul uriaș al Statelor Unite, de 1,2 trilioane de dolari, o datorie mare chiar și pentru acestea, acumulată în timp”, a afirmat profesorul universitar.

Donald Trump este preocupat de reducerea acestei datorii, de aceea a numit momentul aplicării taxelor ziua eliberării. În concepția sa, Statele Unite se eliberează în acest fel, din punct de vedere comercial, de alte puteri ale lumii.

„Poate fi un calcul corect sau unul greșit, depinde de cum vor reacționa statele din Uniunea Europeană și  Japonia, China, Coreea de Sud, Taiwanul și așa mai departe. China deja a luat anumite măsuri care nu convin administrației Trump, dar asta se aștepta. Probabil aceleași tarife vor fi impuse Japoniei, Coreei și Taiwanului și probabil că și acestea vor lua măsuri similare. Uniunea Europeană deja se aștepta să existe aceste măsuri, deși au fost mai multe încercări de a avea un dialog. Nu s-a reușit”, a explicat în continuare politologul.

Evident că măsurile acestea vor afecta consumatorii din Statele Unite dar și pe cei din Uniunea Europeană. Vorbim despre taxele privind aluminiul, care ne afectează direct, dar și despre produse de consum zilnic. La întrebarea care este obiectivul lui Trump legat de Uniunea Europeană, politologul spune că și presa americană încearcă să răspundă la aceasta.

„O întrebare formulată recent era de felul următor: știm, acum, care sunt inamicii, dar care sunt prietenii? Pentru că, dacă pornești o asemenea cruciadă, trebuie să ai și prieteni, or, în momentul de față, Statele Unite nu prea mai au prieteni dacă pornesc o cruciadă împotriva Canadei și împotriva Europei. Par izolate. Se conturează deja patru mari blocuri – China, Federatia Rusă, Europa și Canada de o parte și Statele Unite pe de altă parte. Se prefigurează, deci, această fractură în cadrul Occidentului. Eu nu mi-aș dori să se întâmple, Pentru că Europa este mai puternică împreună cu Statele Unite și invers. Dar, dacă va fi așa, va trebui să ne pregătim pentru a înfrunta aceste puteri pentru a crea un anumit echilibru”, a subliniat Radu Carp.

În natură, echilibrul se formează în mod firesc, în sensul că, dacă două puteri devin antagonice, celelalte devin prietene până la urmă. Iar marea întrebare pentru Europa este tocmai aceasta, dacă SUA se îndepărtează atât de mult, atunci care ar fi partenerul ideal al Europei, însă nu avem încă un răspuns, a încheiat politologul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: