VIDEO Radu Magdin, analist politic: Scandalul actual îl favorizează pe Simion, îi mobilizează electoratul de bază

Invitat în ediția de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor, analistul politic Radu Magdin a vorbit despre scandalul izbucnit după informațiile privind anchetarea lui Silvestru Șoșoacă și a lui George Simion, președintele AUR.

„Să știți că impactul electoral este câteodată contraintuitiv. Ce vreau să spun prin contraintuitiv? Să spunem că eu sunt cineva căruia nu-i place Simion. Dacă mie nu-mi place Simion, ori sunt nehotărât ori votez cu altcineva. Când aflu asemenea informații despre el, mi se confirmă opinia despre Simion  și, oricum, nu votam pentru el. Deci rămân la fel de polarizat față de Simon. Dar dacă eu sunt printre fanii lui Simion, atunci o să percep ce se întâmplă ca un fel de… mai ales dacă ei se victimizează acum,  că un fel de atac al sistemului și, dimpotrivă, mă va mobiliza și mai mult. Deci, din punctul meu de vedere, de facto, în lumina publică, în primul rând reapare Simion, ceea ce va însemna o mobilizare pentru electoratul de bază AUR. Deci, lui i se face de fapt o favoare prin faptul că reapare în zona publică”, a afirmat analistul politic.

Totuși, a adăugat invitatul, dacă vor exista consecințe judiciare pentru perioada următoare, acestea pot să-i saboteze planurile politice, respectiv cele din zona parlamentară sau prezidențială.

„Da, dacă exista o componentă penală, asta e o discuție în care noi, analiștii, nu putem intra. Dar pe moment, prin simpla apariție în spațiul public, prin crearea de zgomot împotriva persoanei politice George Simon, i se face o favoare pentru că i se activează electoratul. În ce-o privește pe Șoșoacă, paradoxal, iarăși este contraintuitiv. Pentru că nu toată lumea înțelege dramele sau dramoletele din fiecare cuplu în parte. Poate că unii dintre oameni nici nu înțeleg că cei doi nu mai sunt împreună și că nu se înțeleg între ei. Adică s-ar putea ca din toată povestea asta, la care sigur oameni antrenați cum sunt ziariștii, analiștii care urmăresc fiecare știre în parte și pot să aibă o cronologie, pot să înțeleagă niște lucruri. Ei bine, prin repetare obsesivă, practic și Șoșoacă beneficiază de un plus de notorietate. Ea oricum caută notorietate, pentru că trăiește doar din scandal. Se suie pe motocicletă ilegal, îmbrăcată în polițist. Cum a pus mâna pe motocicletă, pe uniformă e o chestiune care, din câte înțeleg, este o anchetă în curs, dar ea trăiește, practic se înfruptă electoral din zona aceasta de notorietate”, a explicat Radu Magdin.

Mai mult, spune invitatul, toată publicitatea aceasta, fie ea și negativă, îi ajută pe Simion și Șoșoacă, întrucât le mobilizează electoratele.

„E adevărat, depinde foarte mult cum reacționează și actorul politic. Actorii politici care au o bază, o masă critică și care se victimizează, invită, practic, masa critică: ”Veniți să mă apărați, veniți să ne luptăm!” Deci, depinde. Poți să fii mai mult sau mai puțin în zona de victimizare sau de luptă. Un  exemplu extraordinar de victimizare urmată de o mobilizare exemplară a fost cazul Băsescu-Stolojan. La conferința de presă din 2004, Băsescu a venit lângă Stolojan. Inițial, Băsescu trebuia să meargă ca prim-ministru și Stolojan ca președinte. Stolojan a fost mut în conferința respectivă și Băsescu a făcut toată regia, dar și a fost un actor extraordinar. Eu nu știu dacă e adevărat sau nu, dar aproape m-a convins ca cetățean la momentul cu pricina, pentru că a început oarecum să plângă la un moment dat, că săracul Stolo, că… și lumea a empatizat. S-a creat emoție în zona de victimizare : săracul Stolo și lacrima lui Băsescu. După care a spus: da, ne vom mobiliza și o să luptăm cu Năstase”, a completat analistul.

Acesta a subliniat în continuare faptul că, pe un simpatizant, o acuzație împotriva unui lider poate să-l determine să-l susțină prin vot.

 „Chiar dacă o informație este adevărată, un fan nu o va crede, poate doar dacă este lucid. Dar fanii, în general nu sunt lucizi pentru că te plac. Pe tine, bărbat sau femeie nu cred o informația care nu-ți e favorabilă, sau îți găsesc scuze pentru că de aceea sunt fani. ”Da, măi, dar are Mercedes. Da, măi, dar ea a muncit la Mercedes…”, a explicat analistul politic Radu Magdin.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: