VIDEO Radu Oprea desființează acuzațiile USR. Cum arată industria de apărare a României

Astăzi, la Parlament, câțiva reprezentanți ai opoziției au atacat guvernul actual, în special activitatea ministerelor responsabile cu apărarea țării într-un context geopolitic marcat de conflicte și într-un an cu alegeri în aproape toată lumea.

Din studioul Puterea Știrilor, Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a răspuns acuzațiilor USR în primul rând, potrivit cărora guvernul actual este incapabil să garanteze securitatea națională.

„Guvernul României este un guvern competent. De la acest lucru aș pleca și de la rezultatele pe care le vedem, de la marile proiecte în infrastructură până la industria de apărare. Sigur că în cei 15 ani despre care vorbeau colegii de la USR a fost și o perioadă în care la conducerea Ministerului Economiei au fost chiar cei de la USR, dar cred că lucrul acesta este mai puțin important. Astăzi este important felul în care vom reuși și reușim să dotăm Armata Română cu echipamente de calitate și la timp, să fim punctuali, iar lucrul acesta se întâmplă. Au fost câteva informații greșite, dar am să le spun imediat după ce am să spun că Uniunea Europeană a lansat un nou concept asupra bazei industriale în industria de apărare și avem în reactualizare strategia industriei de apărare din România, ținând cont de aceste noi dezvoltări la nivelul Uniunii Europene”, a afirmat ministrul.

Acesta a amintit momentul preluării mandatului, când a găsit o strategie a industriei de apărare de 580 de pagini, cu nivel de clasificare secret. După părerea lui Radu Oprea, o strategie referitoare la industria de apărare ar trebui să fie publică, așa încât toți cetățenii României să poată fi informați.

„Drept urmare, lucrăm la o nouă strategie. Recunosc cinstit că n-am vrut să citesc acel document pentru că era clasificat secret și să nu dau ceva informații sau să pot vorbi despre acest domeniu fără a încălca legislația din România. Cei care au certificat ORNISS astăzi pot accesa un astfel de document. Cu certitudine, tot ceea ce scrie acolo este foarte valoros, pentru că s-a lucrat mult la acea strategie și se poate transforma foarte ușor în planul de acțiune care urmează unei strategii. Însă în mod public cred că trebuie să vorbim despre industria națională de apărare, despre ceea ce ne dorim să facem și să performăm cu această industrie. Sigur, una dintre informațiile greșite este că ne uităm doar la industria cu capital de stat și nu ne uităm în ansamblu. Astăzi, sunt 120 de companii în România în industria de apărare, 108 cu capital privat, 22 cu capital de stat”, a mai spus oficialul.

Radu Oprea a amintit performanța acestor companii cu capital privat, angajate nu doar de ministerele de forță, nu numai pentru Ministerul Apărării Naționale, cât și  de parteneri externi, cu renume în industria de apărare, fiind parte în lanțurile de aprovizionare a acestora.

„A doua informație greșită era despre industria cu capital de stat, pentru că citau, spre exemplu, UM Cugir, care este o companie performantă astăzi în România în industria de apărare. Acolo, spre surprinderea colegilor de la USR, probabil că nu aveau această informație, nu mai există nicio datorie către bugetul de stat. La sfârșitul lunii decembrie anul trecut, toate datoriile au fost achitate. Asta înseamnă că au profit, că lucrează. Am și aprobat un memorandum în Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a făcut acest lucru pentru a putea să angajăm mai mulți oameni la UM Cugir, pentru că au contracte, au contracte în derulare, au contracte solide, sunt într-un proces de revizuire a instalațiilor automate pe care le au, au trecut de toate etapele de SF, au și banii în buget pentru acest lucru și lucrurile se întâmplă cu repeziciune în transformarea UM Cugir într-una dintre companiile foarte performante, cu capital de stat din industria de apărare”, a explicat ministrul Economiei.

Mai mult, spune acesta, dovada faptului că există un management performant acolo este faptul că întreprinderea a aplicat pentru obținerea de fonduri în PNRR și a fost declarată eligibilă pentru un parc de fotovoltaice.

„Costurile cu energia electrică erau importante în bugetul lor, așa că au găsit o soluție. Nu este singura companie cu capital de stat din acest domeniu care face performanță. Mai sunt patru memorandumuri aprobate în Guvern ca să putem angaja mai mulți oameni. Avem țintă într-una dintre companii să ajungem să lucrăm 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Pentru acest lucru avem nevoie de patru schimburi și angajările acolo sunt în curs de realizare, astfel încât să  ne putem îndeplini ținta”, a explicat Radu Oprea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL