Skip to content
Societate

VIDEO. Raed Arafat anunţă noile restricţii anti-COVID. Magazinele, deschise până la ora 18.00, în funcţie de rata de incidenţă

Inquam Photos/George Calin
" "

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat principalele două scenarii pe care România le are în vedere în perioada următoare.

În cursul săptămânii care a trecut am avut o ședință unde a fost discutată situația actuală. A rezultat hotărârea pe care o avem în față.

" "
" "

Măsurile sunt următoarele:

– intervalul orar: acolo unde incidența o să fie peste 4 la mie în ultimele 14 zile urmează ca în weekend circulația să fie permisă până la 20, iar la firme/operatori economici până la 18:00. Revenirea o să fie când incidența scade sub 3,5 la mie.

– la 6,5 la mie: circulație o să fie permisă până la ora 20 pe toată durata săptămânii iar la operatorii economici activitatea până la orele 18.00. Revenirea asupra acestei măsuri o să fie dacă scade sub 7 la mie/

– Sunt abilitați prin această măsură să fie abilitate autoritățile astfel încât cum o să fie controlată măsura când intră la magazine”, a spus Raed Arafat.

Şeful DSU a mai spus că, acolo unde incidența/rata de infectare este peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică circulația e permisă doar până la 20.00.

Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia: unde incidenţa e peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică circulaţia să fie permisă până la orele 20,00, iar la operatorii economici, activitatea să fie permisă până la ora 18,00. Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekend-ului se face când incidenţa scade sub 3,5 la mie„, a declarat Raed Arafat, la sediul Guvernului.

În plus, activitatea sălilor de sport și fitness se suspendă în localitățile unde rata de infectare cu Covid-19 este mai mare de 4 la mia de locuitori, măsura încetând atunci când incidența scade sub 3,5 la mie. Noile restricții ce vor fi impuse în Romania au fost decise de Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) și aprobate în ședința de joi seară a Guvernului.

Suspendarea activităţii operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori”, prevede hotarârea Guvernului.

Raed Arafat a mai menționat că a fost adoptată o nouă listă a țărilor din zona galbenă. Marea Britanie nu mai este pe listă. Secretarul de stat a fost întrebat de interzicerea circulației în afara localității menționând că „La acest moment nu se aplică și nu intră în discuție. Vor fi valabile doar măsurile anunțate. Mâine se va publica HG și localitățile trebuie să aplice imediat aceste măsuri”.

El a mai spus că INSP și comitetele pot în continuare să propună carantinări de zone, de localități. „Va fi necesară declarație pe propria răsppundere după ora 20:00, în care să fie menționat motivul deplasării. Motivele rămân cele valabile și până acum, respectiv pentru carantina de noapte de la ora 22:00”, a mai afirmat Arafat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *