Skip to content
Politică

VIDEO Rectificarea bugetară a fost adoptată! Noul ministru al Finanțelor dă de pământ cu USR-istul Cătălin Drulă: Și-a permis să facă reforme doar din gură!

captură PS News

Vineri, într-o conferință de presă la Ministerul Finanțelor, noul ministru Adrian Câciu a anunțat că Guvernul a adoptat a doua rectificarea bugetară din acest, menţinându-se ţinta de deficit de 7,13% din PIB.

Rectificarea bugetului de stat a fost adoptată, am menţinut ţinta de deficit de 7,13% din PIB. Am asigurat resurse necesare pentru acest an, până la 31 decembrie. Am reuşit să găsim o soluţie şi pentru deblocarea situaţiei critice de la CEC Bank. (…) Această societate şi celelalte bănci ne vor sprijini în derularea programului de guvernare, întrucât pentru implementarea proiectelor europene avem nevoie de cofinanţare. (…) Din punctul de vedere al CEC Bank nu mai avem un risc asupra sistemului bancar”, a declarat Adrian Câciu.

Noul ministru afirmă că a găsit facturi importante neplătite și îl atacă inclusiv pe fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, despre care spune că „a făcut reforme doar din gură”.

„Acolo a fost o guvernare și nu vreau să fac politică, dar am constatat că pe partea de subvenții trebuiau achitate facturi restante către furnizorii de utilități sau furnizorii de mentenanță, de exemplu de la Metrorex. Deci niciun ban pentru salarii, subvențiile nu sunt pentru salarii. În contextul în care n-au fost plătite facturile…

Eu n-aș vrea să creăm crize când putem să le rezolvăm, să nu ne trezim că e blocată calea ferată sau cum am avut în vara aceasta, se blochează metroul. Nu am dat cât s-a cerut. Acolo probabil va urma o evaluare a domnului ministru al Transporturilor. Dar măcar o rezervă pentru plata subvențiilor, în sensul de a nu bloca acele companii, pe care cineva înaintea mea și-a permis să facă reforme doar din gură. Dumneavoastră, ca și mine, cred că mergeți cu metroul. Dacă vă simțiți mai bine după un an de zile de reforme la metrou, atunci înseamnă că greșesc”, a declarat Adrian Câciu.

Principalele declarații:

Rectificarea bugetară, atât pe bugetul asigurărilor de stat, mult așteptată de pensionari, a fost adoptată. Și rectificarea bugetului de stat a fost adoptată. În contextul în care am menținut ținta de deficit la ținta asumată în procedura de deficit excesiv. În contextul în care am asigurat resursele necesare pentru acest an.

Și în contextul în care am reușit să găsim o soluție pentru deblocarea situației de la CEC Bank, care de doi ani de zile căuta soluții după majorarea de capital social. Am stabilit că acordăm un împrumut de 1,4 miliarde lei cu mai multe scopuri. În primul rând statul va încasa imediat 900 de milioane de lei dividende.  În al doilea rând CEC și alte bănci ne vor sprijini în aplicarea programului de guvernare.

Rectificarea de azi arată carențe structurale la modul în care se fac proiecțiile bugetare. În luna decembrie trebuie să facem alocări pentru banii de salarii, de pensii. Dar mai trist e că trebuie să luăm bani precum cei de la finanțare europeană.

Ceea ce contează pentru oameni e că banii de pensii sunt prevăzuți în totalitate în bugetul de stat, mai era o lipsă și la salarii, toate lucrurile s-au echilibrat.

Am prevăzut banii la ministerul Sănătății atât pentru salariile restante, dar mai ales pentru plata cheltuielilor sanitare.

Și pentru schema de ajutor de sprijin de la ministerul Energiei. La acel minister nu a existat deloc bugetare, pentru că ordonanța de compensare a venit după prima rectificare bugetară. Practic nu erau bani, nu exista linia bugetară, am înființat această linie și am alocat sumele.

Am alocat bani pentru consumatorul vulnerabil.

Îmi pare foarte rău că a trebuit să iau bani de la ministerul Transporturilor, de la ministerul Agriculturii, am avut o execuție foarte slabă, undeva la 50% la luna noiembrie. Acest lucru este tragic, în luna noeimbrie nu poți să vii cu execuție la 50%.

Știre inițială:

Ministerul Finanţelor a publicat o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, aceasta prevăzând majorarea deficitului bugetului de stat cu suma de 6,231 miliarde lei.

Astfel, bugetul de stat pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1,893 miliarde lei, iar la cheltuieli cu suma de 905,9 milioane lei credite de angajament şi cu 8,124 miliarde lei credite bugetare.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 5,105 miliarde lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 6,21 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash creşte cu suma de 1,105 miliarde lei lei.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash), creşte la 84,905 miliarde lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.

Conform noului proiect, în cazul veniturilor bugetului de stat, influenţele se reflectă, în principal, pe următoarele categorii de venituri: impozit pe profit +1,747 miliarde lei, alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice +220 milioane lei; taxa pe valoarea adăugată +4,909 miliarde lei; alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii +136,9 milioane lei; taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi -2,251 miliarde lei; impozit pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale +205,8 milioane lei; alte impozite şi taxe fiscale +14,8 milioane lei; contribuţii de asigurări sociale +39,9 milioane lei; venituri nefiscale: +84,9 milioane lei;, venituri din capital +105,5 milioane lei; sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020: -2.786,4 milioane lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat anul 2021, cheltuielile de personal se majorează, per sold, cu 1,134 miliarde lei (din care 1,122 miliarde lei sume suplimentare pentru plata drepturilor de natură salarială stabilite prin hotărâri judecătoreşti pentru personalul din sistemul judiciar şi diminuarea altor naturi de cheltuieli din cadrul titlului cheltuieli de personal), cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 443,3 milioane lei, cele cu dobânzile cresc cu 1,263 miliarde lei, cheltuielile cu subvenţiile se majorează cu 397 milioane lei, transferurile între unităţi ale administraţiei publice cu 2,988 miliarde lei, alte transferuri cresc cu 511,4 milioane lei, cheltuielile cu asistenţa socială vor fi pe plus cu 2,442 miliarde lei, proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 se diminuează cu 3,587 miliarde lei, alte cheltuieli cresc cu 503,4 milioane lei. Fondurile de rezervă se majorează cu 727,3 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 99,2 milioane lei, cheltuielile de capital se majorează cu 11,3 milioane lei şi împrumuturile acordate se majorează cu 1,399 miliarde lei.

Revizuirea datelor a fost determinată de instituirea cadrului legal pentru ca statul român, prin Ministerul Finanţelor, să poată acorda CEC Bank un împrumut subordonat în valoare de 1,4 miliarde lei, pe 10 ani, în scopul majorării fondurilor proprii de nivel 2 ale beneficiarului, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

În prima variantă a proiectului de rectificare era prevăzută majorarea deficitului bugetului de stat cu suma de 4,831 miliarde lei. Veniturile bugetului de stat pe 2021 erau estimate în creştere cu 1,112 miliarde lei, în timp ce la capitolul cheltuieli se propunea diminuarea cu suma de 1,297 miliarde lei la credite de angajament şi creşterea cu suma de 5,943 miliarde lei la creditele bugetare.

În ceea ce priveşte veniturile bugetului general consolidat, acestea se majorau, pe sold, cu suma de 4,324 miliarde lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majora, pe sold, cu suma de 5,429 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash cu suma de 1,105 miliarde lei.

 

Noul ministru al Finanțelor afirmă că îi pare rău că a fost nevoit să ia bani de la Transporturi și Agricultură la rectificare, însă execuția bugetară a acestor ministere a fost mult sub așteptări. În special la Ministerul Agriculturii execuția bugetară ar fi fost de doar 50%, a afirmat Câciu, susținând nevoia ca în 2022 bugetele să fie făcute realist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *