VIDEO Remus Borza: E-TVA, o măsură justificată. România este campioană la neîncasarea taxelor

Ordonanța privind e-TVA nu își avea rostul, afirma la PS News Adrian Negrescu, analist financiar, decât dintr-o nevoie disperată de a strange mai mulți bani la buget. Dacă s-ar fi aplicat, aceasta ar fi avut urmări negative pentru firmele românești și pentru economie, în general, a mai spus acesta.

Pornind de la afirmația analistului, Remus Borza, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, spune că, înainte de orice, ar trebui să ținem cont de faptul că România este campioană în Europa la ne-încasarea TVA-ului, lucru care justifică măsurile guvernului.

„Avem un gap de 35% la încasarea de TVA. Gap-ul ăsta nominal înseamnă 36 de miliarde de lei pe care bugetul de stat nu-i încasează an de an. Anul trecut, bugetul de stat a încasat 104 miliarde de lei din TVA și 36 de miliarde de lei neîncasat. Mai mult decât atât, România iarăși este pe primul loc în Europa la ponderea veniturilor fiscale în buget, respectiv 27% Toți au peste 40-45% până și bulgarii au peste 30%. Ca să nu mai vorbesc de Ungaria. E clar că trebuie să venim cu formule, metode de a disciplina mediul de afaceri. Vorbim de reformă, vorbim de digitalizare, vorbim de conformare, dar iată că unii vorbesc și de rezistența la reformă și la disciplină.  Cu toții ne dorim 2.000 de km de autostrăzi, trenuri cu 200 de km/h spitale moderne, bine dotate, medici bine plătiți, un sistem de învățământ performant. Toate lucrurile astea trebuie să fie finanțate. Cu ce? Cu bani de la bugetul de stat. Păi, dacă noi doar la TVA în fiecare an pierdem 36 de miliarde de lei, ce trebuie să facem? Să punem mâinile ca mortul pe piept și să lăsăm în continuare… Eu sunt un susținător al lui Marcel Boloș și știe și ministrul că o perioadă eram singurul care l-a susținut. Între timp și-au dat seama și alții că e un om de bună credință, vizionar și curajos. Acum, regula contabilă este:  toată lumea își plătește TVA-ul pe 25 a lunii următoare facturării. Asta e regula. Vorbim de peste 880.000 de companii. Sigur, ca o derogare, pentru că și aici avem o problemă cu creditul fiscal.

Statul român a dat foarte multe exceptări, derogări, TVA diferențiat de 5%, 9%, 19% subvenții cât cuprinde la transport, la energie. Toate aceste așteptări și derogări înseamnă un credit fiscal de 73 de miliarde de lei, iarăși o pagubă la bugetul de stat. Banii ăștia ar trebui să-i încaseze statul. Deci, avem, pe de o parte, creditul fiscal de 73 de miliarde de lei. Avem un TVA neîncasat de 36 de miliarde de lei. Vorbim de 110 miliarde de lei pe care statul, bugetul de stat, îi pierde în fiecare an. ANAF n-o să fie niciodată pregătit, pentru că să nu crezi că funcționarii din ANAF să dau peste cap ca să fie pregătiți. E reticența la reformă, la schimbare, la digitalizare, pentru că digitalizarea, informatizarea înseamnă mai puțini plimbători de hârtii și prin ANAF. De aici rezistența și revolta, opoziția la schimbare”, a subliniat președintele COAL, prezent în studioul Puterea Știrilor.

Revenind la regula plății TVA pe 25 ale lunii următoare facturării, invitatul a explicat în continuare faptul că nu toate firmele au optat pentru acest lucru, prin urmare, doar o parte ar fi afectate.

„Sigur, că tot vorbeam de acele derogări, o parte de companii care plătesc TVA-ul la încasare, vorbim de companiile de micro-întreprindere, întreprinderi de mici, cu o cifră de afaceri de până în 4,5 milioane de lei, dar nu toate aceste companii au optat pentru plata TVA la încasare. Vorbim de doar 22.000 de companii din 880.000 și pentru alea 222.000 de companii care ar fi afectate. Într-adevăr, ai posibilitatea de a contesta acea decizie de impunere a ANAF-ului pe plata TVA-ului și evident, se reglează. Deci, nu e chiar așa, o lovitură de grație pentru mediul de afaceri, dar pe de altă parte, trebuie să plecăm și de la acest imperativ că statul trebuie să colecteze mai mult din TVA”, a mai afirmat Remus Borza.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: