VIDEO Remus Borza: Societatea așteaptă oameni noi, credibili, recomandați de merite personale, profesionale

Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Remus Borza, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, a comentat ultimele de sondaje de opinie care arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se situează pe primele locuri în intenția de vot, după Mircea Geoană.

„Pentru mine nu e o surpriză scorul președintelui PNL, Nicolae Ciucă la 20% și spun lucrul ăsta pentru că am fost unul dintre cei nouă directori de campanie în alegerile locale și europarlamentare, deci am fost oarecum implicat zi de zi în tot procesul electoral. Acum, ca să dezvălui puțin, de ce nu e nicio surpriză? Sigur că, în urmă cu câteva luni, (…) mulți colegi din PNL nu aveau curaj să-și asume public un scor pentru locale cu doi în față. Am avut în octombrie anul trecut, la Sinaia un birou politic național în care toată lumea spunea că e foarte bine dacă scoatem un 18-20% la locale. Tot timpul am spus că trebuie să fim mai curajoși, mai optimiști, pentru că PNL, totuși, a performat la alegerile precedente, a câștigat europarlamentarele, localele, prezidențialele. Deci nu puteam să-mi explic de unde această reținere, temere, complexe din partea multor colegi din PNL. Bun, alegerile de acum o lună de zile mi-au dat dreptate. PNL a performat iarăși, am putea spune, folosind acea sintagmă, a fost o surpriză pentru foarte mulți ca PNL să scoată 32% la alegerile pentru primar, 30% la alegerile pentru consiliile locale și consiliile județene”, a afirmat Remus Borza.

Prin urmare, a mai adăugat acesta, dacă în urmă cu șapte-opt luni de zile, când PNL nu spera să obțină 20%, iată că acesta a atins 30%. Cu alte cuvinte, dacă luăm în calcul scorul politic al PNL la europarlamentare și locale, nu ar trebui să ne surprindă cele procentul de 20% – intenția de vot în favoarea  președintelui Nicolae Ciucă.

 „Lăsând la o parte partidul, să ne uităm la profilul candidaților. Indiscutabil, la acest moment avem patru-cinci prezidențiabili. Președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele PNL Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, George Simion de la AUR și proaspăt intrată în cursă, de la USR, Elena Lasconi, ca să nu mai vorbim de Șoșoacă și de alții. Deci vorbim de 5 candidați care au potențial, undeva pe la 20-25%. Alegerile prezidențiale de anul ăsta vor fi foarte echilibrate, din punctul meu de vedere. La modul foarte simplist, oricare din cei cinci poate să câștige, sigur, mai puțin Simion. Dar (…) cel mai curat profil, și nu vreau să fiu subiectiv, dar de departe îl are Nicolae Ciucă. Acuma sigur, poate este și vina dânsului că n-a știut sau nu a vrut să-și marcheteze mai bine acest profil de prezidențiabil, pentru că omul Nicolae Ciucă, președintele PNL, Nicolae Ciucă, e un cumul de valori și virtuți umane. N-aș fi stat atâția ani lângă dânsul dacă nu aș fi apreciat aceste virtuți, aceste calități umane. Este un om integru. Sunt calități absolut necesare, nu și suficiente. Dar este un om integru. Moralitatea și loialitatea sunt o rara avis în politica românească. Este un bun creștin, nu habotnic. Nu e un fariseu, nu se bate cu cărămida în piept, dar iarăși dau din casă, pentru că am o relație personală cu domnia sa. Duminică de duminică se duce la biserică, nimeni nu știe. I-am propus să facem un podcast cu părintele Necula de la Sibiu, îl urmăresc milioane de români. E un tip atât de profund. Nu vorbesc de părintele Necula, vorbesc de Nicolae Ciucă. Citește cărți de religie, are sute, de pildă din viața sfinților părinți. E un om curat, un om curat din toate punctele din punct de vedere, moral. Ține posturile cu religiozitate. Postul mare, 47 de zile, Postul Paștelui, nu mănâncă de dulce, nu bea. Este un om onest, loial în familie. (…) Sigur, într-o lume care se abrutizează, care se dezumanizează cu fiecare zi, astea nu mai sunt calități. Te aruncă undeva într-o zonă de anacronism, de conservatorism… E un om cald, e un om care spune bancuri, e un om care dansează incredibil de zici că vine de la ansamblurile populare. Are o elasticitate, deși are 100 de kilograme”, a explicat invitatul.

Oamenii nu știu toate aceste lucruri, a mai spus Remus Borza. E adevărat, PNL a obținut 2,5 milioane de voturi la ultimele alegeri, însă acestea nu sunt suficiente pentru a câștiga președinția țării.

„Ai nevoie de cinci-șase milioane de voturi. Asta înseamnă că trebuie să schimbi puțin din discurs, din atitudine, să te reinventezi, să fii mai cool. Adică să ai mesaj și atitudine și față de urbanul mare, și față de tineret. Sunt peste 1.500.000 de tineri care votează anul ăsta. Nicolae Ciucă are o imagine destul de conservatoare. El trebuie să vină și cu un mesaj de reformator. De ce Mircea Geoană sau Elena Lasconi au tracțiune și un trend în creștere, pentru că vin cu acea imagine a independentului în politică și cu acel mesaj de reformă. La Geoană e o chestiune de marketing. Îl știu de 30 și de ani, din anii 90, a fost pupila lui Ion Iliescu, nu a lui Adrian Năstase. A fost promovat de Ion Iliescu și Adrian Năstase ca ambasador, ulterior ca ministru de externe. Deci e, cum să spun, până la nivel de celulă pesedist, a fost președinte. Nu e un tehnocrat, nu e un independent politic. A fost președinte de partid în ultimii 10 ani. În ultimii 10 ani s-a spălat, s-a transformat și a cultivat această imagine de tehnocrat, de independent, venind și de la o structură internațională respectată. Astăzi, imaginea în opinia publică e de independent și la el, și la Lasconi, deși amândoi au carnetul de partid bun. Ideea de bază e că societatea românească s-a săturat să vadă aceleași figuri terne și eterne în politica românească. Societatea românească așteaptă figuri noi, figuri credibile, oameni de substanță, oameni care să fie recomandați de merite personale și profesionale, de competențe profesionale și de moralitate. De aici și nevoia de reformă a instituțiilor statului, în primul rând a marilor sisteme publice administrație, că tot vorbeam, nu de administrația publică care crește  frumos într-un an cât alți în șapte, mă refer la sănătate, învățământ”, a explicat președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: