Pornind de la declarația lui Claudiu Năsui de la USR, potrivit căreia noul guvern vrea să crească taxele și impozitele românilor, Remus Pricopie spune că acesta ar trebui să ne spună despre ce taxe este vorba și cine a făcut afirmația, înainte să anunțe în presă. Creșterea taxelor este un termen general, a explicat rectorul SNSPA, invitat în emisiunea Puterea Știrilor, întrucât există mai multe tipuri de taxe, unele nu țin de Guvern, ci sunt la latitudinea autorităților locale.
„Eu cred că cei de la USR trebuie să învețe să aibă răbdare, să asculte, să audă și alte variante și să nu plece de la ipoteza că numai ceea ce au ei în programul lor de guvernare este corect. Din păcate, USR a mai avut o experiență de guvernare în care a eșuat exact pentru că n-a avut răbdare. Eu am făcut parte din mai multe guverne, ca secretar general al Ministerului Educației, ca secretar de stat, ca ministru. Într-o ședință tehnică de pregătire a unei decizii guvernamentale se discută foarte multe lucruri, uneori chiar și într-o manieră tensionată. Trebuie să ai răbdare”, a afirmat Remus Pricopie.
În legătură cu dificultățile pe care le generează împărțirea funcțiilor și atribuțiilor în contextul în care avem mai multe partide care ar trebui să formeze o coaliție, acesta spune că este de apreciat faptul că patru organizații au un dialog. Invitatul amintește că unele dintre partide nu acceptau să stea la aceeași masă până nu demult, referindu-se la USR și PSD și la faptul că primul nu a avut o relație bună cu UDMR nici pe vremea când guvernau împreună.
„Prin urmare, eu cred că e bine să vedem acest tip de dialog între ei și dacă nu vor forma un guvern împreună, măcar se cunosc mai bine și știu care sunt acele celebre linii roșii sau, mai bine zis, sensibilități, de care să se țină cont în viitor. Acum, dacă vorbim despre guvern, dacă prioritatea este România și eu cred că asta trebuie să fie prioritatea, atunci putem să ne gândim la un anumit scenariu de a contura un guvern. Dacă prioritatea este ca partidul x sau y să fie la guvernare, sau politicianul X sau Y să prindă un post în guvern, atunci logica este alta. Dacă prioritatea este România, atunci, ținând cont de faptul că noi avem astăzi în guvernul condus de domnul Ciolacu, două partide, PSD și PNL, care au un anumit număr de portofolii, eu m-aș uita la acele domenii-cheie unde poți să asiguri continuitatea – apărare, interne, externe. Ai nevoie de continuitate și nu mă gândesc aici la numele persoanelor respective, ci la stabilitatea acelor domenii”, a explicat rectorul SNSPA.
Acesta a dat drept exemplu Ministerul de Externe, al cărui șef are o serie de contacte, de relații personale, de angajamente care au fost făcute în discuții informale. Prin schimbarea acestuia se rupe relația de încredere construită între miniștrii de externe din diferite țări. Pe de altă parte, remarcă invitatul, cele trei domenii menționate, externe, apărare și interne, au fost și sunt conduse de oameni bine pregătiți.
Legat de faptul că în lista de propuneri pentru diferite portofolii se regăsesc actuali miniștri, Pricopie spune că e nevoie și de nume vechi și de altele, noi.
„Faptul că o parte din electorat s-a exprimat într-o anumită direcție nu înseamnă că acum trebuie să mături pur și simplu tot. Dacă revenim însă la lista cu miniștri, aș vrea să merg în continuare cu logica mea. (…) La Educație, este propus Ștefan Pălărie, din partea USR. Eu nu am o problemă cu domnul Pălărie, însă am o problemă cu abordarea USR pe zona educației. Sectorul educației este cel mai mare din România, include milioane de oameni, iar USR ne spune de câțiva ani buni cum vor desființa ei tot, inspectorate, directori. (…) Pe mine m-ar interesa ca sectorul educației să fie unul stabil. Prin urmare, nicio problemă. Domnul Pălărie cred că face față pentru un post de ministru, dar USR-ul trebuie să spună de la bun început, pentru că dacă începe cu: tăiem, desființăm, concediem, dăm afară, automat se introduce în sistemul de educație și implicit, la nivelul României, o stare de tensiune”, a subliniat Remus Pricopie.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News