VIDEO Remus Pricopie, rector SNSPA: Manipularea prin sondaje, o practică des folosită de politicieni

Prezent în studioul Puterea Știrilor, Remus Pricopie, rector SNSPA, a comentat rezultatele alegerilor din perspectivă sociologică.

„Din perspectiva noastră, a celor care comentează rezultatele alegerilor, nu există alegeri bune sau alegeri mai puțin bune. Sunt alegerile românilor din perspectiva partidelor. Sigur că dumnealor pot să spună că rezultatele sunt bune sau proaste. Aș relua subiectul sondaje. În primul rând, unii sociologi dădeau niște rezultate preconizate absolut inimaginabile. Mă întreb, de exemplu, unde sunt cele 28 de procente pentru AUR. Anul trecut, în august, pentru prima dată, a apărut un sondaj, n-am să-l menționez, e ușor de găsit, în care eram informați că AUR are o intenție de vot de 28%. Se reia această idee acum vreo două luni sau o lună. SOS la fel. Toate acestea, în timp ce AUR nu a obținut peste 20% iar pentru SOS este interesant că a obținut doi și ceva în România și o completare de voturi asupra căreia cred că atât oamenii politici, cât și noi ar trebui să reflectăm, pentru că este interesantă prezența la vot a unor suporteri, susținători SOS și AUR în diasporă, după părerea mea, dar, mă rog, nu vreau să insist foarte mult. Revin, de la 28 la 14 sau 15 înseamnă o eroare de la simplu la dublu sau de la dublu la simplu. Depinde din ce sens o iei. Și atât pentru europene, dar și pentru alegerile locale, nu numai radicalii, extremiștii, dar, din păcate, și politicieni de la care eu cel puțin am pretenția că sunt serioși, au folosit manipularea prin sondaje masiv”, a afirmat Remus Pricopie.

În acest caz, spune sociologul, nu este o eroare, ci manipulare prin sondaje, întrucât nu poți fi la 20 de procente după cel favorit și să îndemni, prin mesaje whatsapp inclusiv, la participarea la vot.

„Eu înțeleg ideea de a mobiliza propriul electorat, dar sunt niște limite. Nu poți să folosești minciuna ca punct strategic în comunicarea publică. Arată o lipsă de respect față de români, față de votanții tăi, dar și față de propria persoană. Pentru că, dacă acestea sunt standardele, minciuna, n-ai cum să ai pretenția de la acel politician că atunci când va ajunge, dacă va ajunge pe o poziție publică, nu va folosi același instrument că dacă a mers odată, de ce să nu meargă și mai departe. Eu sunt convins că vor fi învățate multe lecții din această campanie, mai ales când ne gândim că mai avem niște campanii în față, de exemplu, alegerile prezidențiale, unde cel puțin unii dintre candidați de mult timp folosesc minciuna sau inducerea în eroare pentru a-și promova candidatura” a explicat sociologul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: