VIDEO Remus Pricopie, rector SNSPA: Partidele mari își vor nominaliza liderii la prezidențiale

 

Începând cu 1 iunie, românii vor putea călători cu buletinul în Turcia, a declarat astăzi premierul Marcel Ciolacu. Despre însemnătatea deciziei, despre momentul ales pentru a face anunțul dar mai ales despre alegerile de anul acesta, a vorbit astăzi Remus Pricopie, rector SNSPA, în emisiunea Puterea Știrilor.

„Oamenii politici își asumă candidaturile la prezidențiale iar șefii de partide, respectiv domnul Ciolacu, domnul Ciucă, domnul Drulă, în opinia mea, n-am niciun fel de informații speciale, se vede foarte clar,  vor fi candidați la prezidențiale. În unele cazuri nu cred că e cazul să îi trasez eu direcții politice lui Simion, o face destul de haotic, singur. Eu vorbesc de partidele serioase. În unele cazuri, nu știu exact, nu m-am mai uitat, dar înțeleg că și în statutul celor două partide, la PSD și la PNL, scrie clar că președintele partidului își asumă candidatura prezidențială. Faptul că n-au anunțat-o sau nu au oficializat-o ține de strategia fiecărui partid”,a afirmat rectorul SNSPA.

În ce privește declarația premierului din urmă cu câteva luni, potrivit căreia anul acesta regula privind candidatura șefului de partid nu va mai fi respectată, invitatul este de părere că orice nominalizare are nevoie de timp pentru a fi pregătită, măsurată.

„Nu vreau să fac speculații. Noi, deocamdată avem o serie de posibil candidați și în sondajele de opinie sunt măsurați posibilii candidați, nu candidații, pentru că nu există candidați anunțați oficial. Într-un fel, e aceeași situație ca la bătălia pentru capitală, unde luni de zile s-au făcut sondaje pe candidați ipotetici, după care, într-adevăr, a apărut formula unui independent. După care s-a retras acest candidat. Și sondajele au tot baleiat. Știți că am mai discutat despre sondaje, nu poți să anunți azi:  dumneavoastră sunteți candidat al partidului x la prezidențiale și mâine să fac un sondaj și să spun, a, păi, da, nu are un rezultat bun… Ai nevoie de timp ca opinia publică să cântărească această propunere, s-o analizeze, să se formeze opinia publică de fapt și numai după aceea să măsori. Deci, practic, dacă e să facem o paralelă cu Bucureștiul, numai în acest moment, după câteva săptămâni bune, putem să spunem că da, avem un clasament și o direcție, pentru că unii candidați sunt în scădere, în timp ce alți candidați sunt în creștere. Mă refer la București. La fel va fi și la prezidențiale, dacă se merge pe candidatura celor patru președinți de partid. De atunci, dacă vor fi noutăți, o să vedem”, a explicat invitatul.

Legat de motivația oamenilor, la ce se uită aceștia atunci când își aleg președintele, Remus Pricopie spune că specialiștii au în acest moment câteva concluzii obținute din cercetările, analizele realizate.

„Să știți că noi avem o serie de concluzii trase. Sunt cercetări făcute, articole, opinii exprimate. Totuși, în final, la alegeri, dumneavoastră, eu, vom avea un buletin de vot cu niște nume. Aici este o chestiune care ține de strategia fiecărui partid, iar unele partide, chiar dacă știu că nu au candidatul ideal, vor să meargă cu un anumit nume. Din cercetări, de exemplu, pentru Primăria București ieșea profilul unei persoane mai gospodar, mai puțin politician, care să fi demonstrat că a făcut ceva pentru comunitate, ideal, un fel de independent. Să nu uităm că Nicușor Dan e independent în acte, el nu este asociat niciun partid. Asta este ceea ce afirmau bucureștenii despre viitorul primar. În final, toate partidele au mers pe ideea politicienilor clasici.  Pentru europene, să știți că ideea cu o femeie în fruntea listei, în condițiile în care noi vorbim de atâția ani despre faptul că există un dezechilibru în ceea ce privește raportul bărbați-femei în politica românească și că ar trebui să facem eforturi în acest sens. Din păcate, am făcut atâtea eforturi încât de la un guvern la altul, de multe ori am avut mai puține femei în guvern, de la un parlament la altul am avut mai puține femei și cred că și acum pe listele de europene, pe locuri eligibile sunt mai puține femei”, a arătat invitatul.

Prin urmare, spune acesta, ar fi fost o soluție bună să existe o femeie în fruntea listei la europarlamentare. Însă, la final, ideea a fost respinsă, întrucât cei care activează de mulți ani în partide și-au pus întrebarea, legitimă, de altfel, de ce nu sunt potriviți pentru a fi nominalizați.

„Deci, cel puțin în cazul europenelor și la Primăria București a prevalat în final acest interes de partid, să ai un om de partid, iar evaluarea mea este că la fel se va întâmpla și la prezidențiale. Chiar dacă noi avem niște concluzii trase în urma alegerilor de până acum, ne aducem aminte de Traian Băsescu, ne aducem aminte de Klaus Iohannis. Și Traian Băsescu și Klaus Iohannis au intrat pe ultima sută de metri,  nu erau cele mai vizibile figuri politice la momentul începerii campaniei”, a completat Remus Pricopie, rector SNSPA.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: