Rectorul SNSPA Remus Pricopie a vorbit la Puterea Știrilor despre campania electorală, dar și despre importanța unei percepepții pozitive a politicii și încurajarea tinerilor către această direcție. „Avem o problemă cu modul în care este privită politica în România”, a avertizat politologul.
„Eu am încurajat studenții de la SNSPA, în primul rând, să urmărească campania. Unii dintre ei sunt implicați chiar politic, ceea ce este foarte bine. Alții au vrut să participe la aceste dezbateri și au fost și la alte posturi de televiziune sau prin diferite metode, au încercat să participe la dezbaterile sau la acțiunile politice. În cazul studenților de la SNSP, sigur că este ușor să spui că există un interes pentru politică și urmărirea vieții politice, pentru că ei sunt studenți într-o școală de Relații Internaționale, Științe Politice. Este firesc să se întâmple lucrul acesta”, a declarat Remus Pricopie.
Rectorul SNSPA a punctat și importanța scăderii ratei de absenteism la vot în rîndul tinerilor, și nu numai.
Un milion de voturi în plus, ale tinerilor, pot face diferența
„M-aș bucura ca anul acesta să văd o mai mare participare la vot, pentru că, atenție, dacă un milion de tineri ar participa la alegeri, din cei care lipsesc în mod tradițional, înțelegând tineri 18-34 de ani, deja clasamentul actual ar fi dat peste cap. Nu spun în ce direcție, am unele bănuieli, dar nu vreau să fac această afirmație.
Deci, noi avem în mod tradițional aproape 4 milioane de persoane care nu vin absolut deloc la vot, chiar spre 5 milioane, din zona tânără, extinzând dincolo de 34 de ani. Dacă din aceste 4 milioane, un milion ar alege să meargă la vot, s-ar schimba radical structura”, a punctat Pricopie.
El a mai subliniat că actul democratic nu înseamnă doar alegeri la patru ani, ci o continuă participație a cetățeanului la dezvoltarea comunității.
„Noi aici vorbim despre democrație, dar democrația nu înseamnă numai alegeri libere, o dată la 4 ani. Democrația înseamnă cetățenie, participare activă, citizenship, ca să folosim termenul britanic. Participarea activă înseamnă: ONG-uri, propuneri legislative, voluntariat, critică, jurnalism… înseamnă absolut orice. Ori noi avem foarte mulți cetățeni ai României care nu participă sub nicio formă la niciuna dintre aceste tipuri de activități”, a spus invitatul.
Să nu ne mirăm că ideea de politică este respinsă de oamenii serioși
În contextul în care anul acesta avem o un procent record al celor nehotărâți, al celor care nu știu pe cine să voteze sau nu știu dacă vor merge să aleagă viitorul președinte al României, Remus Pricopie atrage atenția asupra fenomenului de depreciere a politicului de către oameni.
„Aici este și o problemă și a modului în care noi privim politica, și anume din start ni se spune că politica nu-i bună. Eu am crescut la țară și când mă mai duc pe acolo, uneori mai stau de vorbă cu bătrânii satului, și acum câteva săptămâni mi-a zis un bătrân: ce bine ai făcut că nu te-ai dus în politică, vezi-ți tu de treaba ta.
Păi, dacă asta este percepția, că noi trebuie să ne vedem de treaba noastră și politica e ceva murdar acolo, de care să ocupe alții, să nu ne mirăm că ideea de politică, care de fapt este fundamentul democrației, este respinsă de oamenii serioși. Noi avem nevoie să încurajăm oameni să meargă în politică, să încurajăm tineri să meargă în în politică.
Și un alt aspect este discreditarea. Uitați-vă, îi luăm pe absolut toți, inclusiv pe George Simion. O să vă surprindă, vă spun că niciunul dintre cei patru-cinci candidați relevanți nu este chiar atât de negru pe cât este prezentat de presă. Deci, absolut tot ce este rău, mai ales în sezon electoral, e pe capul fiecărui candidat”, a concluzionat Remus Pricopie.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News