VIDEO Reorganizare majoră la Ministerul Mediului: cum vor fi comasate instituțiile de control și protecție

Ministerul Mediului va trece, în perioada următoare, printr-o serie de schimbări, cea mai importantă fiind faptul că Garda de Mediu și Garda Forestieră se comasează într-o singură instituție. Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului a explicat, printr-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, cum va funcționa și ce atribuții va avea nou- înființata Gardă Națională de Mediu, Ape și Păduri.

„Nu discutăm despre o singură structură de control a respectării legislației în domeniul mediului, apelor și pădurilor, pentru că în acest moment inspecția apelor este la Compania Națională Apele Române, controlul pe regimul silvic și cinegetic este la Garda Forestiră Națională, iar controlul și celelalte domenii mediu, deșeuri, poluare, ș.a.m.d. se află la Garda Națională de Mediu. Încercarea noastră și propunerea pe care o facem este să comasăm aceste structuri” a afirmat secretarul de stat.

Acesta a adăugat faptul că detaliile vor fi stabilite prin hotărâri, întrucât deocamdată propunerea este pentru comasarea a două instituții de control cu două instituții de avizare.

„Pe de o parte, discutăm de reglementare, avize, autorizații pe care APM-urile și Agenția Națională de Protecție nu le dau și pe de altă parte de verificare a respectării, pe de o parte a legislației și pe de altă parte a prevederilor din aceste autorizații de mediu, pentru că autorizația de mediu impune niște condiții operatorilor, celor care vor să desfășoare o anumită activitate economică. Iar aceste reglementări, aceste reguli care trebuie respectate trebuie și verificate și sancționate în momentul în care nu se întâmplă. Deci este o încercare de a avea două instituții. Controlul trebuie și el eficientizat, pentru că e nevoie de o abordare unitară a ceea ce înseamnă control bazat pe risc. În acest moment facem mult prea multe controale la sesizări și nu reușim să facem un control planificat, pe o bază clară, în care să controlăm în funcție de risc. Și aici sunt două riscuri: riscul ca un mare poluator să creeze probleme și riscul ca, nu știu, o firmă foarte mare de exploatare să practice tăieri ilegale și atunci, gestionând unitar viziunea de control a respectării acestei legislații de mediu, vom avea de câștigat. Însă este un pas, este un pas, aș spune. Deși se unesc pentru prima dată două instituții importante, marele efort va fi la nivel de hotărâre de guvern, pentru că nu este suficient să unim niște instituții, ele trebuie dotate cu oameni, cu aparatură modernă, cu capacitatea de a face aceste controale mai eficient. În acest moment, inclusiv în procesul de aderare la OCDE, ne-am asumat că vom crește capacitatea de control a acestor autorități, fie că vorbim de control forestier sau de controlul de mediu, pentru că este nevoie de mai mulți inspectori, de mai mulți comisari și în paralel cu aceasta, cred că pasul cel mai important, cel puțin din punctul meu de vedere, este să creștem capacitatea efectivă de control, eficiență a acestui control. Vom urmări niște indicatori foarte clari, proporția dintre controalele la reclamații și controalele planificate, eficiența controlului, câte verificări a putut face un comisar sau un inspector și care au fost rezultatele controalelor”, a explicat Sorin Banciu.

Pe de o parta, a mai afirmat invitatul, este importantă urmărirea eficienței controlului din perspectiva conformării, întrucât rolul acestuia nu este doar de a amenda ci și de a preveni. Un mediu curat înseamnă companii și operatori care știu ce înseamnă legislația de mediu și o respectă. Cu cât mai mulți se conformează, cu atât vom trăi într-un mediu mai curat și mai sănătos pentru noi toți.

În ce privește faptul că proiectul este pus în dezbatere, Sorin Banciu spune că vor exista modificări ale acestuia, în forma sa finală.

„Este o inițiativă de transparență, pentru că discutăm de o ordonanță de urgență, dar la minister am vrut să facem transparentă această decizie, această propunere tocmai pentru a o îmbunătăți. Bineînțeles că orice propunere poate fi îmbunătățită. Vom avea cu siguranță feedback de la agențiile teritoriale, de la cei care fac acum control în cele două instituții, de la actuala Agenție de Protecție a Mediului și sunt convins că vom veni cu o propunere îmbunătățită la finalul acestui proces de transparență și încă o dată cred că cel mai important este să vedem cum operaționalizăm această ordonanță de urgență, prin hotărârile de guvern care vor implementa ceea ce se află acum la nivel de viziune”, a subliniat invitatul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: