VIDEO Reorganizare masivă la Ministerul Mediului. Fechet: Nu vom reduce personalul. Vom crește eficiența

sursa: Facebook

Ministerul Mediului a pregătit un act normativ prin care va înființa Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri. Noua structură va prelua atribuțiile Gărzii Naționale de Mediu și Gărzii Forestiere Naționale, precum și a gărzilor forestiere regionale. Invitat în platoul Puterea Știrilor, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat recent decizia de a comasa mai multe instituții sub o singură entitate puternică, argumentând că această măsură va aduce economii semnificative la bugetul de stat și va crește eficiența operațională.

„Nu-i neapărat o idee nouă. S-a mai discutat în trecut. Am decis că o singură instituție mai puternică e mai bună decât mai multe instituții mai slabe. Asta înseamnă și o economie de bani la bugetul de stat, pentru că foarte multe structuri sunt dublate. Dacă ne gândim, nu știu, la resurse umane, dacă ne gândim la contabilitate, la Direcția Economică sau Juridică, comasând două instituții, se face o economie însemnată la buget de stat.” a explicat Mircea Fechet.

Fechet a menționat că actualele instituții de mediu, cum ar fi Garda de Mediu și Garda Forestieră, au competențe suprapuse, ceea ce duce la ineficiențe

„Dar în același timp, repet, eu cred foarte mult în instituții puternice, în instituții care să poată să își îndeplinească rolul și o singură instituție de control și o singură instituție de reglementare este o chestiune care spun eu că dacă ar fi bine coordonată și dacă această comasare s-ar face așa cum trebuie, ar fi un plus pentru mediu, pentru că vom avea instituții mai eficiente și mai puternice. Sunt multe situații în care călcăm de mai multe ori într-un loc. Garda de Mediu, spre exemplu, are competență să verifice și incidente de mediu în fondul forestier, unde, de regulă, te întâlnești cu Garda Forestieră. Tot Garda de Mediu, spre exemplu, poate să verifice o poluare accidentală sau nu pe un curs de apă și ne întâlnim acolo trei colegi cu aceeași legitimație, adică tot cu Ministerul Mediului, dar nu știm unii de ceilalți sau nu știm întotdeauna.

Dar eu cred că o coordonare unitară de la nivel național nu poate fi decât o chestiune care să-i bucure pe toți, pentru că vom fi mai bine organizați și n-ar trebui să se sperie nimeni.” a spus Mircea Fechet

Ministrul a asigurat că nu intenționează să reducă personalul, având în vedere deficitul existent.

„Nu îmi propun să trimit oamenii acasă. Aceste instituții au un deficit major de personal. Ar fi culmea să le mai spunem și că și-au pierdut serviciu. Însă eu cred că putem să fim mai eficienți și putem să gestionăm bugetul mic pe care îl avem, în sensul în care să facem mai mult control și mai puțin personal auxiliar plătit din banii publici, pentru că sunt instituții de control până la urmă, și locul lor nu e în birouri la București, locul lor este pe teren.” a explicat Ministrul Mediului.

Referitor la economiile preconizate, Fechet a spus că nu există o proiecție exactă, dar comasarea va elimina necesitatea unor direcții generale și funcții de conducere multiple, ceea ce va reduce cheltuielile.

„Nu avem o proiecție în sensul acesta, dar atunci când comasezi două structuri naționale într-una singură, fără îndoială că nu mai ai nevoie de la fel de multe direcții generale, de la fel de multe funcții de conducere, la fel de mulți demnitari. Și atunci bineînțeles că înseamnă și o economie de bani, înțelegând că nu ăsta e scopul principal. Scopul principal este acela de a avea o instituție mai eficientă și o instituție mai puternică.” a spus Ministrul Mediului

Sindicaliştii din Administraţia Naţională „Apele Române” afirmă că reorganizarea activităţii instituţiilor din subordinea Ministerului Mediului va produce ”o gravă eroare prin externalizarea activităţii de Inspecţie a Apelor”. Ei cred că se va ajunge la destabilizarea sistemului de gospodărire a apelor şi susţin se încalcă mai multe acte normative, inclusiv Constituţia. În privința preocupărilor exprimate de sindicaliști, Fechet a declarat că a avut întâlniri și discuții cu aceștia prin intermediul Comisiei de Dialog Social și că măsurile propuse au fost discutate și negociate din punct de vedere politic și administrativ.

„Am avut întâlniri cu aceștia, am făcut acea Comisie de Dialog Social, am discutat cu fiecare sindicat că avem multe sindicate la minister și este firesc să-i asculți, pentru că de multe ori de acolo afli adevărul, nu de la ce-ți transmit alți colegi. Pot să înțeleg rezistența la schimbare. Să știți că dacă întrebați orice sindicat, dacă întrebați orice funcțional, dacă întrebați pe oricine vreți din România, în 99% din situații, ca să nu generalizezi, toți îți vor spune lasă lucrurile așa cum sunt, ele sunt cum sunt, mai  bune, mai rele, dar funcționează în ritmul lor.

E natura umană să ne fie frică de schimbări. Însă eu cred că suntem obligați să luăm astfel de măsuri și sarcina mea, ca ministru, este aceea de a le pune pe masa executivului, de a le discuta în prealabil, de a mă asigura că sunt măsurile corecte și care aduc un beneficiu. Până la urmă, cu speranța că voi găsi înțelegere din partea colegilor, la fel cum voi găsi și suport politic. Trebuie să recunosc că m-a mirat un pic să aflu, spre exemplu, în cazul colegilor de la APE, că o astfel de măsură, deși ar fi condus în mod automat la o creștere a salariilor, n-a fost bine primită, în sensul în care colegii au spus unii dintre ei că preferă să rămână cu salarii mai mici decât să treacă printr-o astfel de schimbare. Unii dintre ei sunt foarte aproape de vârsta pensionării și că ar prefera să rămână cu bani mai puțini.” a explicat Mircea Fechet.

 

 

.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: