Cu cât oamenii sunt mai puțin interesați de politică și tot ce implică aceasta, cu atât mai important devine rolul rețelelor sociale, a afirmat Antonio Amuza, invitat în ediția de marți, 1 aprilie, a emisiunii Puterea Știrilor. Acestea devin, astfel, nu doar o alternativă la media mainstream, ci la orice formă de informare în termeni politici.
„Pe de o parte, unii oameni se descurcă și fără sprijinul statului sau au senzația asta, alții nu se mai pot baza pe sprijin provenit dinspre societate. Motiv pentru care consumul de entertainment (de pe rețele sociale), odată ce este impregnat cu astfel de mesaje electorale, poate reprezenta o sursă involuntară de informare pentru o parte dintre cetățeni. Dar nu aș merge până la a considera că platforma socială va introduce votul în urnă în locul cetățeanului”, a afirmat sociologul.
Acesta a adăugat că argumentele în sprijinul acestei teorii sunt importante, dar există și anumite limitări, cum ar fi însuși spiritul alegătorului. Chiar dacă oamenii pot fi influențați în luarea unei decizii, decizia le aparține, în cabina de vot.
„Prin urmare, aș spune că așteptăm ca platformele sociale să completeze foarte mult spațiul de informare pe care îl ocupă televiziunile, dar platformele de presă online, cum este și site-ul dumneavoastră și celelalte platforme sociale, vin în completare, ajutându-i pe oameni să ia cele mai bune decizii. Așa încât cred că decizia unor politicieni de a se adresa electoratului pe aceste platforme este una de bun augur”, a explicat Antonio Amuza.
Acesta a menționat însă un aspect foarte important, respectiv adaptarea unor candidați la comportamentul influencerilor.
„Au încercat atât de mulți să imite acest tip de comportament, încât și-au pierdut exact esența și profilul politic pe care îl aveau înainte. Deși platformele sociale îți pot fi un aliat pentru că poți ajunge la foarte mulți oameni care nu se mai informează din alte surse, acestea pot deveni și principalul dușman dacă nu îi înțelegi și te adresezi acolo mai degrabă luând lucrurile în râs. Cred că românii își doresc să fie luați în serios, indiferent unde se află, în fața televizorului, pe canapea sau în metrou în timp ce dau scroll pe reels-urile de pe Instagram”, a încheiat sociologul.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News