Orice posibilă retragere a trupelor americane de pe teritoriul României se discută la nivelul ministerelor Apărării țărilor implicate, spune Remus Pricopie, referindu-se la știrea potrivit căreia 10.000 de soldați vor părăsi zona Europei de Est.
„Sigur, pe surse sau prin breaking news-uri putem afla tot felul de știri. Eu cred că tocmai ce a existat o reuniune NATO-SUA, la nivelul minișilor de externe și nu a fost sau n-am auzit să se pună problema retragerii de militari americani. Am auzit și sunt informații publice că aliații au convenit să se uite cu mai multă atenție la investițiile în zona apărării, inclusiv creșterea costurilor, a procentelor din PIB alocate pentru apărare”, a explicat rectorul SNSPA, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
De altfel, a adăugat acesta, președinta Comisiei Europene a prezentat recent un program amplu privind asumarea unor investiții de 850 de miliarde de euro în apărare. Este posibil ca, pe viitor, Statele Unite să decidă reducerea numărului de soldați de pe continent, urmând ca aceștia să fie înlocuiți de unii din țările europene. Ceea ce este sigur însă este faptul că acest lucru nu se întâmplă de la o zi pe alta, fără să existe o comunicare și o planificare la nivelul NATO.
„Ceea ce ne interesează pe noi este asigurarea securității apărării flancului estic al NATO, prin urmare nu doar securitatea României, ci și a Poloniei, a Bulgariei, a Moldovei, chiar dacă nu e membră. Pentru că e puțin probabil ca nouă să ne fie bine dacă granițele Bulgariei, de exemplu, nu sunt sigure sau chiar sunt forțate de un stat agresor. (…) Nu cred că va exista o decizie bruscă de retragere a sprijinului militar în această zonă, însă este public, a spus-o și Donald Trump, au confirmat-o și liderii europeni că se dorește ca statele europene să-și asume într-o măsură mai mare componenta financiară de apărare a Europei în cadrul politicilor comune NATO”, a subliniat Remus Pricopie.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News