Skip to content
Sport

VIDEO Roger Federer se retrage din tenis: “Laver Cup va fi ultima mea competiţie”

tennisworldes.com

UPDATE 20.27

Anunțul retragerii din activitate a lui Roger Federer, de 20 de ori campion de Grand Slam și fost număr unu mondial, a dus la un val de reacții din care Reuters a selectat câteva, făcând o sinteză a mesajelor transmise de personalitățile tenisului mondial.

Wimbledon, turneul la care Federer a câștigat un număr record de opt titluri, a transmis un mesaj pentru jucător.

„Roger, de unde să începem? A fost un privilegiu să fim martori la călătoria ta și să te vedem devenind un campion în toate sensurile cuvântului. Ne va fi atât de dor să te vedem pe terenurile noastre, dar tot ce putem spune deocamdată este că îți mulțumim, pentru amintirile și bucuria pe care le-ai oferit atâtor oameni.”

Juan Martin Del Potro

„TE IUBESC, Roger. Îți mulțumesc pentru tot ce ai făcut pentru tenis și pentru mine. Lumea tenisului nu va mai fi niciodată la fel fără tine.

Andy Roddick, care a pierdut finala de la WIMBLEDON din 2009 în fața lui Federer

„Noroc, Roger. Mulțumesc pentru amintirile împărtășite, prietenul meu. A fost o onoare să împărtășim timp/experiențe pe cele mai consacrate terenuri din sportul nostru. Să nu mai fii un străin. De asemenea, pare a fi un moment bun pentru a începe antrenamentele pentru Wimby (Evident, glumesc).”

Roland Garros

„O sursă de inspirație pe teren și în afara lui. Mulțumim, Roger.”

Felicitări pentru o carieră competițională transcendentală. Îți mulțumim că ai fost o sursă nesfârșită de inspirație.”

Denis Shapovalov

„Un model pentru mine și pentru mulți alții!!! Mulțumesc pentru tot, Roger. A fost un privilegiu să împart terenul cu tine!!!”

David Ferrer, fost număr trei mondial

„Cea mai tristă zi din tenis. Mulțumesc, domnule Federer.”

Gary Lineker, fost fotbalist și prezentator TV

„A fost una dintre marile plăceri ale vieții să te urmăresc jucând. Ai adus atâta bucurie pentru atât de mulți. Mult noroc în tot ceea ce va urma.”

Judy Murray, mama lui Andy Murray

„Sfârșitul unei epoci magnifice.”

Elveţianul Roger Federer a anunţat, miercuri, într-o scrisoare deschisă pe care a postat-o în social media, că se retrage din circuitul ATP, ultima competiţie urmând să fie Laver Cup.

Dintre toate darurile pe care mi le-a dat tenisul de-a lungul anilor, fără îndoială cel mai important a fost oamenii pe care i-am întâlnit: prietenii mei, adversarii mei şi cel mai mult fanii care dau viaţă sportului. Astăzi, vreau să vă dau tuturor o veste.

După cum ştiţi, în ultimii trei ani am avut provocări constând în accidentări şi operaţii. Am muncit mult pentru a reveni în formă maximă. Dar ştiu şii capacitatea şi limitele corpului meu şi în ultima vreme mesajul său pentru mine a fost clar. Am 41 de ani. Am jucat peste 1500 de meciuri în 24 de ani. Tenisul a fost mult mai generos cu mine decât aş fi visat vreodată şi acum trebuie să înţeleg când este momentul să îmi închei cariera competitivă.

Laver Cup de săptămâna viitoare, de la Londra, va fi ultima mea competiţie ATP. Voi mai juca tenis, bineînţeles, dar nu la grand slamuri sau în circuit.

Este o decizie dulce-amăruie, pentru că îmi va lipsi tot ce mi-a oferit circuitul. Dar în acelaşi timp, sunt atât de multe de celebrat. Mă consider unul dintre cei mai norocoşi oameni de pe pământ. Mi s-a dat un talent special de a juca tenis şi am făcut asta la un nivel pe care nu mi l-am imaginat vreodată, mult mai mult timp decât aş fi crezut că este posibil”, a notat Federer.

El le-a mulţumit tuturor celor cu care a colaborat pe parcursul carierei şi celor pe care i-a întâlnit pe teren, dar şi fanilor.

Ultimii 24 de ani în circuit au fost o aventură incredibilă. Uneori am sentimentul că totul a trecut în 24 de ore, însă a fost totul şi atât de profund şi magic încât parcă am trăit deja o viaţă întreagă. Am avut norocul imens de a juca în faţa voastră în peste 40 de ţări. Am râs şi am plâns, am simţit bucurie şi durere şi mai presus de orice m-am simţit incredibil de viu. În călătoriile mele, am întâlnit mulţi oamaeni minunaţi cu care voi rămâne prieten pe viaţă.

Când a început iubirea mea pentru tenis, eram copil de mingi în oraşul meu natal, Basel. Mă uitam la jucători minunându-mă. Erau ca nişte uriaşi pentru mine şii am început să visez. Visul m-a făcut să muncesc mai mult şi am început să cred în mine. Succesul mi-aa adus încredere şi eram pe cale să încep cea mai extraordinară călătorie, care m-a adus până în această zi.

Vreau să vă mulţumesc tuturor din toată inima, tuturor celor din lume care au ajutat ca visul unui copil de mingi elveţian să devină realitate.

La final, către tenis: Te iubesc şii nu te voi părăsi niciodată”.

Roger Federer a fost lider ATP timp de 310 săptămâni, dintre care 237 au fost consecutive (2 februarie 2004 – 18 august 2008).

Are în palmares 20 de trofee de grand slam: şase Australian Open, unul French Open, opt Wimbledon şi cinci US Open consecutive.

A obţinut 1251 de victorii în circuitul ATP, fiind depăşit doar de Jimmy Connors (1.274).

În plus, Federer a câştigat 103 trofee în circuitul ATP.

Legendarul elveţian a câştigat de şase ori Turneul Campionilor, un record.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *