„Harta magnoliilor” din București, ajunsă în cel de-al treilea an de existenţă, are acum peste 800 de arbori marcaţi.
Ideea s-a născut după primăvara petrecută de români în izolare, în 2020, când am realizat cu toții cât de mult ne lipsesc plimbările prin oraș sau mirosul copacilor înfloriți.
Diana Robu a dus acest dor mai departe. În 2021 a conturat pentru prima dată ceea ce avea să devină un proiect popular printre bucureșteni – Harta Magnoliilor.
“#HartaMagnoliilor a început ca o joacă. După ce primăvara din pandemicul 2020 m-a prins pe balcon, zgâindu-mă la traimavul 1 (la întors e tramvaiul 10), am vrut să recuperez cumva și m-am organizat cu liste, mi-am făcut harta cu pinuri violet, acolo unde știam că sunt magnoliile celebre, vreo 15-20, și-am plecat într-o zi la plimbare.
Am luat străduțele la pas printr-un oraș pe care l-am regăsit mai colorat și mai tihnit decât îmi aduceam eu aminte”, povestește Diana pe blogul său.
În lume, există aproximativ 70 de specii de magnolii și în jur de 200 de subspecii. Numele acestora este legat de cel al unui botanist francez celebru: Pierre Magnol. Mai puțin cunoscut este însă faptul că magnoliile sunt considerate fosile vii. Pentru că acestea ar fi existat chiar și în urmă cu 20 de milioane de ani. Adică, înaintea albinelor și a polenizării.
Fotografii de Diana Robu.