Skip to content
Alegeri

VIDEO Românii din diaspora, chemaţi de preşedintele Iohannis să voteze prin corespondenţă la alegerile parlamentare

Inquam Photos/George Calin

În conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a lansat un apel la adresa românilor din diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondenţă, în condiţiile în care nu este sigur că toate ţările în care se află români vor permite organizarea secţiilor de vot.

Când am promovat votul prin corespondenţă ne-am gândit că ar fi bine să aibă posiblitatea românii din diaspora să voteze şi în situaţia în care nu pot ajunge la secţia de votare. Nu ne-am gândit atunci la o pandemie, dar iată că procedura votului prin corespondenţă este foarte utilă.

Aş face un apel la românii din diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondenţă. Nu avem nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de votare în toate ţările. Din acest motiv, este necesar să se înscrie pentru votul prin corespondenţă. Altfel, este posibil ca în anumite ţări românii să nu îşi poată exprima votul„, a afirmat preşedintele Iohannis.

În context, şeful statului s-a referit şi la clasa politică. Potrivit acestuia, România nu are nevoie de oameni noi în politică, pentru că actualii politicieni sunt buni. Președintele crede că ar fi nevoie ca modul în care se face politică să se schimbe. „Oamenii vor să audă până la urmă dacă li se asfaltează strada, dacă se rezolvă problema traficului, a poluării, cam asta vor să audă oamenii”, a adăugat preşedintele, răspunzând unor întrebări.

Iohannis a făcut referire şi la experienţa sa politică: ”Întâmplarea face ca să fi trecut şi eu prin câteva campanii şi ştiu că un mare partid foloseşte cu predilecţie subiecte ca să distragă atenţia de la anumite carenţe şi subiecte. Nu neapărat să vină oameni noi în politică, avem deja destui oameni buni în politică, dar trebuie o campanie concentrată pe nevoile cetăţenilor. E momentul să facem alt fel de campanie electorală, centrată pe nevoile comunităților”, a spus Klaus Iohannis.

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 16 septembrie 2020

La alegerile parlamentare, românii din diaspora vor putea vota pe durata a două zile. Din cauza pandemiei de coronavirus, însă, în unele state nu va fi permisă organizarea secţiilor de votare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că până joi, ora 14.00, un număr de 4.248 de alegători români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie, în timp ce pentru votul în secţiile de votare s-au înscris 1.433 de români din diaspora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *