Prezent în studioul Puterea Știrilor, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a vorbit despre proiectele finalizate sau în derulare dar și despre puterea alianțelor.
„Alianțele sunt foarte importante în Caraș-Severin, de exemplu, Consiliul Județean are o alianță puternică, un parteneriat în care împreună am decis că trebuie făcută o cale ferată, modernizată, de la Timișoara până la Reșița. Am făcut, am mers mai departe pentru că parteneriatul, alianța, trebuie făcută cu toți cei care ar putea, punându-și energia în sprijinul unei idei, să o ducă la capăt. Am mers la Consiliul Județean Timiș și la Primăria Timișoara și am făcut un parteneriat în trei, în care am zis: da, aceste patru UAT-uri vor să facă o cale ferată. Reșița, e un adevăr și trebuie să-l recunoaștem, a fost cea care a tras locomotiva acestui proiect, respectiv echipa de implementare de la Primăria Reșița”, a afirmat președintele CJ Caraș-Severin.
Echipa de la Primăria Reșița a făcut cea mai mare parte din muncă, dar, a mai spus Romeo Dunca, în final toată lumea a contribuit, inclusiv Ministerul Transportului. Rezultatul – 200-300 de milioane de lei atrași din PNRR și investiți în zonă.
„Păi, de ce nu putem să facem așa peste tot? De ce trebuie să ne scoatem ochii? De ce trebuie să venim și să ne luptăm între noi acolo? Alt exemplu de lucruri mari, pentru că județul nostru este atât de sărac, încât noi trebuie să facem lucruri serioase, lucruri mari. A fost un scandal cu anveloparea staționarelor. Era vorba despre Spitalul Județean, cu 900 de paturi, cu trei clădiri: una din 1907, una de prin 1950 și alta din 1970. Am decis să nu cârpim și am renunțat la un proiect european. În primul rând pentru că nu aveam banii de cofinanțare, era vorba despre 13 milioane, dintre care 6.000.200 parcă fonduri europene, 7 milioane cofinanțare. Noi n-am avut bani, și erau și clădiri foarte vechi”, a adăugat liberalul.
Acesta a mai spus că tot ce se putea face, la vremea respectivă, era schimbarea geamurilor, izolarea termică, însă restul lucrărilor trebuiau făcute din bani de la bugetul local.
„Noi, având un grad de îndatorare de aproape 50%, pentru că asta am moștenit, am zis: nu, domnule, ne asociem cu primăria. Deci, iată puterea alianței. Primăria a venit, a pus un teren de 12 hectare la dispoziție, am pus fiecare câte 5 milioane de lei și am făcut o licitație corectă, de unde s-a făcut o economie de vreo 40% da, dacă asta a fost, am rămas cu banii respectivi și avem astăzi autorizație de construire pentru un spital nou. Rămâne rugămintea și nevoia de sprijin de la nivel central, deși Comunitatea Europeană dă bani pentru Sănătate”, a mai spus Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin (PNL).
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News