UPDATE VIDEO Ruşii au bombardat Ucraina la granița României. Reacția autorităților

bombardament Reni
Foto: Captura video

UPDATE 15:20

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, luni, în contextul recentelor atacuri executate de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva unor ţinte civile şi a unor elemente de infrastructură critică din Ucraina situate în apropierea graniţelor României, că, din evaluări, ”nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

”Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, şi a celor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naţionale şi aliate”, a adăugat MApN.

”Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina şi atacurile nejustificate şi ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaţionale şi normelor morale şi umanitare, populaţia civilă şi elemente din infrastructura critică a Ucrainei. În ceea ce priveşte situaţia de securitate din apropierea graniţelor României, din evaluările structurilor cu responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, arată MApN, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ”Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, şi a celor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naţionale şi aliate”.

”Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structurile similare din ţările aliate, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranţei şi libertăţii de navigaţie în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, precizează MApN.

UPDATE 14:18

Cotaţiile la grâu şi porumb au crescut luni la Bursa de cereale de la Chicago, după cele mai recente atacuri ruseşti asupra porturilor ucrainene, inclusiv primele atacuri asupra unor depozite de cereale de la Dunăre, transmite Reuters.

Traderii erau deja îngrijoraţi că luptele ar putea pune în pericol livrările de cereale prin Marea Neagră, în condiţiile în care au dispărut speranţele pentru o reluare rapidă a coridorului maritim pentru exporturile ucrainene de cereale, care s-au încheiat săptămâna trecută.

Noutatea o constituie distrugerea de către Rusia a unor depozite de cereale ucrainene amplasate în apropiere de porturile de la Dunăre, în urma unui atac cu drone care a avut loc luni, atac care a crescut ameninţările la adresa exporturilor de cereale ucrainene către Uniunea Europeană via căi terestre şi fluviale.

„Ultima dată a fost pentru prima dată de la debutul războiului când Moscova a atacat terminalele de la Dunăre”, a declarat analistul Andrey Sizov.

„În opinia noastră, acesta este un eveniment mai important decât atacurile asupra portului Odesa, care erau de aşteptat. În prezent, Dunărea este cea mai importantă rută de export pentru cerealele ucrainene”, a adăugat Sizov.

În jurul orei 9:51 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade era în creştere cu 5,7%, până la 7,37 dolari per bushel, în timp ce la bursa europeană Euronext cotaţiile la grâu au crescut cu 5,8%. În paralel, cotaţiile la porumb au crescut cu 4,6% până la 5,61 dolari per bushel iar la soia boabe au crescut cu 1,3% până la 14,20 dolari per bushel.

„Evoluţiile geopolitice susţin preţurile astăzi, cu atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene şi semnalele că războiul din Ucraina se intensifică. Săptămâna trecută piaţa a fost iniţial destul de calmă după încheierea acordului privind coridorul maritim, atenţia fiind îndreptată spre livrările mari din Rusia şi exporturile ucrainene via UE. Însă atacurile repetate asupra porturilor ucrainene sunt ceva ce piaţa nu apreciază. Există îngrijorarea că războiul din Ucraina ar putea să intre într-o nouă fază, cu posibilitatea mai multor atacuri asupra porturilor şi shipping-ului din ambele părţi”, spune Matt Ammermann, manager de risc la StoneX.

Un alt element care susţine preţurile la cereale este vremea secetoasă din SUA, care ar putea crea un stres suplimentar pentru culturile de cereale din zona de câmpie a SUA.

UPDATE 12:41

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat luni cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre a Ucrainei, foarte aproape de România, arătând că această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră.

 

”Condamn cu fermitate recentele atacuri ruseşti împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, din Ucraina, foarte aproape de Romania. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul de cereale din Ucraina şi, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter.

 

O infrastructură portuară ucraineană din regiunea Odesa (sud) a fost vizată într-un atac rus cu dronă care a distrus un hangar cu grâne, pe Dunăre, anunţă luni Comandamentul Operaţional ucrainean din sudul Ucrainei, fără a preciza despre ce port este vorba, relatează AFP şi CNN.

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, condamnă luni ferm atacurile aeriene ale forţelor armate ruse asupra ţintelor civile şi, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina. El arată că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială.

”Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, condamnă ferm atacurile aeriene ale forţelor armate ruse asupra ţintelor civile şi, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina. Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”, spune premierul.

Marcel Ciolacu precizează că ”ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane”.

”Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

O infrastructură portuară ucraineană din regiunea Odesa (sud) a fost vizată într-un atac rus cu dronă care a distrus un hangar cu grâne, pe Dunăre, anunţă luni Comandamentul Operaţional ucrainean din sudul Ucrainei, fără a preciza despre ce port este vorba, relatează AFP şi CNN. Imagini distribuite pe Facebook indică faptul că atacul ar fi vizat Portul Reni, situat în apropiere de Galaţi.

UPDATE 12:26

O infrastructură portuară ucraineană din regiunea Odesa (sud) a fost vizată într-un atac rus cu dronă care a distrus un hangar cu grâne, pe Dunăre, anunţă luni Comandamentul Operaţional ucrainean din sudul Ucrainei.

”În această noapte (de duminică spre luni), un atac de aproape patru ore, cu drone (de tip) Shahed-136, a vozat o infrastructură portuară”, anunţă într-o postare pe Facebook armata ucraineană.

”Un hangar de grâne a fost distrus, iar rezervoare de depozitare ale altor încărcături au fost avariate”, precizează armata.

”Trei drone au fost distruse de către Forţele Aeriene de apărare”, anunţă Comandamentul Operaţional.

”Inamicul continuă să terorizeze Odesa”, acuză el.

Știre inițială

Explozie puternică chiar lângă granița României, după ce forțele ruse au bombardat din nou regiunea Odesa.  Rachete și drone ar fi lovit porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene, notează digi24.ro.

#Russia attack on #Reni early morning with Shahed drones. At 200 meters from #🇷🇴Romania territory.

Get your right information straight from the source.https://t.co/h3n699W7Q5 pic.twitter.com/SrK936QtMW

— AGRIColumn (@Agricolumn_EU) July 24, 2023

Potrivit corespondenților militari, au fost atacate tancuri cu petrol, depozite cu arme și echipamente NATO.

rusi bombardament
Foto: Facebook

În plus, un depozit cu cereale a fost distrus și patru angajați au fost răniți, a anunțat comandamentul militar din sudul Ucrainei pe rețelele sociale.

Portul Reni

Aceasta este cea mai apropiată lovitură înregistrată de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina de teritoriul României. Vorbim de o distanță de aproximativ 200 de metri, practic, peste Dunăre de teritoriul României, în zona Portului Reni – este un port ucrainean la Dunăre, aflat peste fluviu la aproximativ 200 de metri de teritoriul României, la aproximativ 10 kilometri de orașul-port Galați.

Din imaginile care au fost publicate de la momentul impactului, aproximativ ora 04:00 dimineața și până în prezent, de mai mulți martori, vorbitori de limbă română, vorbim despre marinari români, moldoveni care erau pe partea românească a fluviului, se vede o lumină puternică și se aude acel zgomot specific al dronelor care se apropie de țintă.

Se aud de asemenea zgomote puternice în urma impactului. Multe mărturii au fost publicate pe rețelele sociale de toate aceste persoane și se vede un impact destul de serios. Informațiile arată că o barjă ar fi fost avariată și infrastructura din portul ucrainean Reni ar fi suferit avarii serioase.

De menționat că și autoritățile navale de la noi se interesează dacă în urma atacului de noaptea trecută au existat și avarii la barje românești, la ambarcațiuni românești sau dacă marinari români au avut de suferit de pe urma acestui impact.

Cel puțin nouă drone ar fi lovit regiunea Portului Reni

Potrivit martorilor, ar fi fost mai multe drone care ar fi atacat succesiv regiunea Portului Reni, sunt diverse relatări legate de cel puțin nouă drone care ar fi lovit portul aflat peste Dunăre și care de la începutul războiului a căpătat o importanță sporită, având în vedere nevoia Ucrainei de a asigura un flux de export pentru cerealele produse de această țară.

rusi bombardament1
Foto: Facebook

În urmă cu o săptămână, acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră a expirat, iar Rusia a anunțat că nu intenționează să îl mai prelungească, drept urmare, în încercarea de a evita un blocaj autoritățile ucrainene cu siguranță se reorientează către sporirea exportului pe calea Dunării către Portul Constanța șamd.

Așadar, putem interpreta această lovitură către porturile ucrainene de la Dunăre Reni și Ismail drept o lovitură strategică a armatei ruse către infrastructura vitală pentru Ucraina, pentru a îngreuna și mai mult situația Kievului prin instituirea unui blocaj, unei imposibilități de a continua transportul cerealelor de export către clienții Ucrainei.

 

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL