VIDEO S. Banciu, Ministerul Mediului: Finanțare PNRR de 46 de milioane de euro pentru paza și monitorizarea pădurilor

Guvernul a aprobat joi noul Cod Silvic. Care sunt modificările incluse, ce pedepse prevede și de când vor intra acestea în vigoare, a vorbit în emisiunea Puterea Știrilor, Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

„Este un cod silvic care practic actualizează modul în care se gestionează pădurile din România, pentru că în ultimii mulți ani a fost doar cârpit, peticit pe aici, pe colo și era nevoie de o revizuire, atât din perspectiva combaterii mai eficiente a tăierilor ilegale, cât și a diversificării funcțiilor pe care pădurile noastre trebuie să le ofere societății. Mă refer aici la funcții de recreere, de protejare a naturii, de adaptare la schimbările climatice și de atenuare a acestora, pentru că pădurile sunt cele mai valoroase ecosisteme, sunt cele mai eficiente fabrici de stocare a carbonului, pentru că vedem ce se întâmplă în general. Am parcurs un an cu extreme termice, cu temperaturi anuale mult peste medii și nu ne mai putem juca, nu mai avem timp suficient să rezolvăm toate aceste probleme”, a menționat Sorin Banciu.

Acesta a mai spus că, după aprobarea în ședința guvernului, fiind vorba despre o lege organică extrem de importantă, aceasta va merge în Parlament.

Una dintre prevederile incluse în noul Cod Silvic se referă la faptul că proprietarii de păduri vor fi obligați să le păzească, să le regenereze, în caz contrar, statul putând decide executarea silită.

„Proprietarii erau obligați să păzească și înainte pădurile, însă modul în care fac această pază poate fi diferită. Până acum, doar un ocol silvic putea să facă această pază. Prin personalul silvic, ajutat de jandarmerie, de gardă forestieră, poliție ș.a.m.d. În acest moment, printr-un regulament de pază propriu, un proprietar de pădure poate să apeleze și la alte soluții pentru a păzi pădurea. Aceștia pot instala sisteme de monitorizare, pot apela la firme de pază, pentru că paza pădurii nu trebuie să fie exclusiv sarcina pădurarilor. Pădurarii sunt cei care sunt în prima linie în gospodărirea pădurilor, însă nu aș vrea să-i transformăm în simpli paznici ai pădurii, pentru că o pădure are nevoie de îngrijire, de rărire, de regenerare după ce am recoltat masa lemnoasă”, a explicat secretarul de stat.

În ce privește posibilitatea de a accesa fonduri de la stat pentru echipamentele de supraveghere și monitorizare a pădurilor, Sorin Banciu spune că România are, pentru prima dată la dispoziție, o finanțare consistentă, de 46 de milioane de euro prin PNRR.

„Sunt bani pe care i-am negociat cu Comisia Europeană pentru întărirea sistemului de monitorizare a pădurilor. Avem un sistem de trasabilitate care este deja printre cele mai bune din lume, însă îl ducem într- o etapă următoare, într-o altă epocă, în care folosim imagini satelitare pentru a monitoriza pădurile, folosim camere video inteligente care vor putea face diferența dintre un transport legal și unu ilegal. În același timp, avem tehnologii LIDAR care vor face o scanare a suprafețelor de pădure. Pentru că nu ne interesează doar tăierile ilegale, ne interesează și modul în care pădurile se adaptează la schimbările climatice, ce specii supraviețuiesc, ce specii vor trebui introduse”, a subliniat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, prezent prin Zoom în ediția de astăzi a emisiunii Puterea Știrilor.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL