Programul Rabla 2024 vine cu schimbări importante în ce privește valoarea totală, respectiv 300 de milioane de lei pentru Rabla clasic și de 1.000.000.000 lei pentru Rabla Plus. Ce noutăți aduce programul, am aflat de la secretarul de stat în Ministerul Mediului, Sorin Banciu, prezent prin Zoom în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Vorbim de mai mulți bani pentru toate programele rabla, dar în același timp vorbim de mai mulți bani, semnificativ mai mulți bani pentru autoturismele mai puțin poluante. Și acestea sunt autoturismele electrice și plug-in hybrid. Este un un efort pe care îl facem pentru că există o corelație directă între poluare și sănătatea oamenilor. Și în orașele noastre aglomerate este esențial ca parcul auto învechit să fie schimbat cu mașini mai puțin poluante. Știm că acest lucru nu se poate face decât dacă statul sprijină cetățenii, ca oamenii să-și achiziționeze un autoturism mai nou. Ăsta a fost motivul pentru care avem un buget mai mare pentru rabla plus decât pentru rabla clasic”, a afirmat secretarul de stat.
Mai mult, spune acesta bugetul Programului Rabla Plus va crește progresiv, lucru care va duce și la creșterea numărului de beneficiari în acest an. În ce privește o estimare a numărului acestora, Sorin Banciu spune că discutăm de câteva zeci de mii de beneficiari.
„Statistic vorbind, numărul de utilizatori de autoturisme electrice a crescut în România de la an la an și cred că este un trend care arată că mașinile clasice, treptat și într-un ritm pe care oamenii să și-l poată permite, vor fi înlocuite de mașini electrice care sunt absolut esențiale pentru un aer mai curat în orașe”, a adăugat Sorin Banciu.
În ceea ce privește modificările aduse programului, Rabla Clasic merge pe aceleași principii ca în anii trecuți.
„Voucherul s-a diminuat de la 10.000 euro la 5.000 euro și asta înseamnă că mai mulți români vor putea beneficia de acest voucher și de acest sprijin. Motivul, spune Sorin Banciu este acela că trebuie să ne gândim în primul rând la cetățeanul mediu din România care nu își permite o mașină extrem de scumpă. Știm că gama de autoturisme electrice poate pleca de la 20.000 de euro până la zeci de mii de euro, chiar și peste 100.000 de euro. Noi ne dorim ca acest program să fie accesibil pentru cât mai mulți, pentru că ritmul în care înlocuim mașinile poluante cu mașini mai puțin poluante trebuie accelerat. Există niște ținte pe care România și le-a asumat de a reduce, de a înnoi parcul auto. Fără măsuri de sprijin pentru o gamă din ce în ce mai mare de populație, acest lucru nu se va putea face”, a subliniat secretarul de stat.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News