VIDEO Șalaru: Un eventual eșec al referendumului privind aderarea R. Moldova ar da apă la moară propagandei pro-ruse

Sursa foto- pixabay

Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este crucial pentru Chișinău, de aceea un posibil eșec al acestuia ar putea duce la pierderea sprijinului oferit de blocul comunitar, a avertizart recent Maia Sandu.

„Republica Moldova este un stat asistat social și sprijinul pe care îl primește din partea Uniunii Europene este vital. (…) Oamenii au primit anumite compensații de la Guvern, suplimente pentru pensii și multe altele. Toate proiectele energetice, de infrastructură sunt sprijinite de către Uniunea Europeană (…) Pierderea acestui referendum ar da apă la moară propagandei rusești, care ar folosi acest eșec în promovarea ideii că Republica Moldova trebuie să rămână în zona de influență a Rusiei și că cetățenii Republicii Moldova, majoritatea, sunt proruși și nu-și doresc o integrare în Uniunea Europeană”, a afirmat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din R. Moldova, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș.

Atâta timp cât R. Moldova este candidat la aderarea la Uniunea Europeană, aceasta nu va înceta să îi ofere sprijin. Cu toate acestea, sprijinul se poate diminua, în cazul unui eșec al referendumului, a adăugat invitatul.

„Rusia ar putea, dacă ar prelua conducerea în R. Moldova… nu numai că noi ne-am despărți de visul european, dar am crea mari probleme atât Ucrainei, cât și țărilor membre NATO printr-o bază militară rusească consolidată și extinsă la Tiraspol și în Chișinău”, a explicat fostul ministru al Apărării.

Revenind la alegerile din toamnă, problema este că, atunci când și-a asumat această inițiativă de a organiza un referendum, Maia Sandu nu s-a consultat cu opinia publică, cu societatea civilă.

„Foarte multă lume s-a pronunțat împotriva acestui referendum, inclusiv mulți din candidațiii la scrutinul prezidențial, nu doar cei pro-moscoviți, chiar și de cei pro-europeni și unii juriști. Unii specialiști, analiști s-au expus împotriva referendumului. Doar că ei nu înțeleg că odată ce s-a lansat această inițiativă, noi nu putem să o blocăm, fiindcă un eșec la referendum ar aduce la fel de mult rău. Dacă, acum, Maia Sandu va anunța că retrage această această inițiativă și că referendumul nu va mai avea loc, se va consolida zona pro-rusă și va decide că ei sunt puternici”, a explicat Anatol Șalaru.

Explicația, arată fostul ministru al Apărării din R. Moldova, este un comportament de genul: dacă e să se facă unirea sau integrarea în Uniunea Europeană, atunci doar noi putem să o facem.

„Am mai avut cazuri din astea. Nu înțeleg că nu e vorba despre ei, despre persoanele lor, este vorba despre această zonă geopolitică care este foarte importantă astăzi în contextul acestui război și al acestei agresiuni nu doar față de Ucraina ci și față de Republica Moldova, fiindcă ei au anunțat că următoarea va fi Republica Moldova, și chiar împotriva lumii civilizate”, a subliniat Anatol Șalaru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: