VIDEO Scandalul OUG 84. Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere: „Un aparat drugtest costă 300.000 euro”

politie politia rutiera trafic
Sursa foto: Politia Romana

Ordonanța de Urgență pentru testarea antidrog în cazul șoferilor a generat recent un nou scandal. Prin urmare, guvernul caută acum soluții pentru modificarea ordonanței care îi lasă fără permis pe șoferii care solicită teste de sânge antidrog. Aceștia își vor putea primi permisul înapoi dacă rezultatele de la IML întârzie mai mult de 72 de ore, a anunțat secretarul de stat în Ministerul de Interne. Lucian Diniță, fost șef la Poliția Rutieră, a comentat subiectul în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Amintim faptul că societatea civilă a criticat dur guvernul pentru că ordonanța le dă posibilitatea polițiștilor să rețină permisele șoferilor care refuză să fie testați cu drugtest-ul și cer analize la IML. În plus, oamenii critică gradul mare de eroare al acestor dispozitive folosite de polițiști, dar și timpul de așteptare pentru analizele de sânge, care poate ajunge în unele cazuri și la trei luni.

„În primul și în primul rând, trebuie spus că această luptă împotriva acestui flagel privind consumul de substanțe interzise trebuie combătut. Asta este clar, deci fără niciun fel de problemă și celor care cred că nu erau născuți la vremea respectivă sau erau încă la liceu, în 2006 au fost distribuite primele teste antidrog. Deci acum 18 ani. Eu le-am achiziționat, eu le-am distribuit la toate serviciile rutiere”, a afirmat Lucian Diniță. (…)

Ceea ce exprimă reprezentanții Ministerului de Interne este undeva la limita. Dacă nu-i de plâns, e de râs sau invers. În primul și în primul rând, n-am înțeles de ce trebuie 72 de ore să rămână persoana respectivă fără dreptul de a conduce? Doi: este vorba despre disponibilizarea mașinii, o altă problemă. Trei. De ce, spun autoritățile, dacă nu se adeverește, i se restituie permisul de conducere? Foarte bine. Haideți să luăm un exemplu: un conducător de autovehicul de transport marfă, cu animale vii. Timp de 72 de ore indisponibilizezi mașina, îl lași fără permis de conducere, după care îi dai permisul înapoi. Și animalele, ce se întâmplă cu ele? Autoritățile se folosesc de faptul că nu toată lumea cunoaște reglementările din codul rutier. Păi, la alcool, când l-ai găsit, îl iei, îl duci la medico-legal, îi dai 15 zile până vin rezultatele. Corect? Da. Și aici, de ce? De la ibuprofen sau alte medicamente, vorbim de cele care sunt pentru diabet ș.a.m.d. Nu-i aceeași posibilitate? Nu răspunde nimeni”, arată Lucian Diniță.

La întrebarea de ce nu sunt cumpărate aparate de testare performante, astfel încât măsura să fie eficientă, invitatul amintește de costul ridicat al acestora.

„Un singur aparat costă 300.000 euro. Bun, să spunem, pot fi cumpărate 42 de aparate? Vă spun eu că nu, că 42 de aparate ori 300.000 e un efort financiar uriaș. (…)  În al doilea rând, mie îmi lasă impresia că se întâmpla altceva, să vedem dacă așa se va întâmpla sau nu. Nu e mai bine să scot pe tușă șoferi până la momentul la care se vor rezolva problemele vizavi de ceea ce înseamnă rezultate de toxicologie ș.a.m.d? Și atunci reduci traficul și așa nu vei mai avea accidente. Ați văzut? Gândiți-vă că vine perioada de concedii, vor veni și românii care sunt în diaspora. Da, care habar n-au despre ceea ce se întâmplă în România și se apucă unu și ia cine știe ce…(…) Am o singură părere: Parlamentul trebuie să analizeze această ordonanță înainte să-și facă efectele și atunci vom vedea”, a încheiat Lucian Diniță, fost șef  la Poliția Rutieră.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: