VIDEO „Se discută mutarea bazei de la Ramstein la Kogălniceanu”. Președintele CCIR, informații în exclusivitate

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a făcut declarații de impact în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor”, referitoare la vizita oficialilor americani în România, prima după reinstalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Acesta a vorbit despre oportunitățile economice și strategice care se deschid pentru România în acest context.

Daraban a subliniat faptul că România are un excedent în relația comercială cu Statele Unite, un aspect rar întâlnit în schimburile internaționale ale țării noastre. „Poate America este una dintre puținele țări de pe planetă cu care avem un excedent al balanței comerciale. Suntem pe undeva la 2,8 miliarde de euro – aproape 986 de milioane pe schimburile de bunuri și 1,8 miliarde pe servicii”, a precizat acesta.

Pe plan strategic, Daraban a lansat o ipoteză surprinzătoare: mutarea bazei militare americane de la Ramstein (Germania) la Mihail Kogălniceanu (România).

„Este foarte posibil ca baza de la Ramstein să se mute la Kogălniceanu. Se discută inclusiv acest scenariu la Pentagon. Este o chestiune aflată pe agendă”, a declarat președintele CCIR, precizând că are informații din zona militară americană.

Referindu-se la contextul geopolitic și la disputa economică dintre SUA și Germania, Mihai Daraban a explicat că România are o poziție-cheie în regiune și trebuie să-și păstreze parteneriatele strategice: „Avem nevoie de acest scut strategic al Statelor Unite, pentru că suntem într-o zonă în care chiar numai America poate interveni.”

Totodată, Daraban a pledat pentru o reformă profundă a Uniunii Europene, sugerând ideea unei federații care să funcționeze eficient în fața marilor blocuri economice globale.

„Acum, noi ca Europa contăm doar dacă avem un PIB unitar. Dacă ne luăm individual ca țară, cu părere de rău, nu însemnăm mare lucru. Nici Rusia nu contează economic – are un PIB mai mic decât Italia”, a punctat acesta, oferind comparații directe între economia globală și ponderea actorilor internaționali.

Baza Ramstein, importantă strategic pentru SUA și NATO

În vestul Germaniei, aproape de orașul Ramstein-Miesenbach, se află baza forțelor aeriene americane. Este o lume complet diferită, acolo, față de restul Republicii Federale. Ramstein este o zonă militară extinsă, cu piste, hangare și numeroase clădiri, un veritabil orășel în plină zonă rurală a landului Renania-Palatinat, dar strict izolat în peisajul deluros ce îl înconjoară. Baza aeriană situată pe teritoriul german se bucură de imunitate ca o ambasadă. Oficialii și politicienii germani au voie să intre doar cu acordul comandantului american.

La Ramstein lucrează aproximativ 9000 de oameni. Este cea mai mare bază aeriană americană din Europa. În apropiere se află și Centrul Medical Regional Landstuhl, cel mai mare spital militar american din afara SUA.

În total, aproximativ 50.000 de americani, angajați ai armatei și familiile acestora, trăiesc în jurul orașului Kaiserslautern. Au propriile școli, magazine și furnizori de servicii, iar plățile se fac adesea în dolari. Facilitățile americane sunt, de asemenea, foarte importante pentru economia regională.

Totul a început în 1952, pe un aerodrom pe care aviația militară a Germaniei lui Hitler îl folosise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pe care armata americană l-a capturat cu puțin timp înainte de sfârșitul conflagrației, în 1945. Aerodromul și o aripă administrativă s-au extins, treptat, până au devenit un complex tot mai mare pentru uzul trupelor americane staționate în Republica Federală și, în cele din urmă, pentru NATO.

În 1971 a fost instalat aici comandamentul de transport aerian militar al aliaților și au fost aduse aeronavele. În 1973, întreg sediul forțelor aeriene americane în Europa a fost mutat de la Wiesbaden la Ramstein. Un an mai târziu a primit și autoritatea de comandă a forțelor aeriene ale NATO.

De aici, Alianța monitorizează apărarea antirachetă a întregii organizații militare și activitățile spațiale ale statelor membre. Și agenția spațială americană NASA folosește uneori Ramstein pentru zboruri de cercetare.

Chiar dacă acest lucru nu a fost niciodată confirmat oficial, se presupune că până în 2005 aici au fost depozitate și arme nucleare. Experții sugerează că ogivele ar fi fost retrase în acel an, astfel că baza Büchel din Munții Eifel ar fi acum singurul loc din Germania unde este staționat arsenal nuclear american.

În timpul mandatului său de președinte al Statelor Unite, Barack Obama a vizitat de mai multe ori baza Ramstein. Donald Trump a făcut și el acest lucru în calitate de președinte, în 2018, la zborul de întoarcere de la vizita făcută trupelor americane staționate în Irak.

Pe de altă parte, Trump a anunțat, în vara anului 2020, o reducere masivă a efectivelor americane staționate în Germania. Motivul: Germania nu plătește suficient pentru apărarea sa. Desigur, o asemenea mișcare ar fi afectat și baza de la Ramstein.

Fostul comandant-șef al trupelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, a criticat aspru planurile, la acea vreme. În revista Der Spiegel, ofițerul a vorbit despre o ”greșeală colosală” care ”ilustrează că președintele nu a înțeles cât de esențiale sunt trupele americane staționate în Germania pentru securitatea Americii”.

Subiectul a fost abandonat câteva luni mai târziu, odată cu schimbarea puterii la Washington prin câștigarea alegerilor prezidențiale de către democratul Joe Biden.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: