Invitat la Puterea Știrilor, ministrul Sebastian Burduja a răspuns întrebărilor referitoare la Neptun Deep, unul dintre cele mai importante proiecte economice ale României.
Sebastian Burduja: Acest proiect face obiectul multiplelor litigii din partea unor organizații de mediu. Organizații care – din date publice – constatăm că sunt finanțate din afara României… Asta este realitatea, deci au – să spunem – 80% din bani vin din afara și vreo 20% din donații din România. E greu să înțelegi cum susțin o agendă pentru România și pentru români. Mai mult decât atât, dincolo de a contesta proiectul Neptun-Deep și de a pierde până acum pe toată linia în tribunale – și felicit pe cei care au apărat interesul statului român și nu numai, și al companiilor care dezvoltă RomGaz și OMV Petrom.
Dincolo de asta, s-a întâmplat recent o catastrofă ecologică în Marea Neagră, au fost două petroliere rusești care au eșuat, au afectat biodiversitatea marină, dar n-am văzut niciun fel de luare de poziție din partea acestor ONG-uri care pretind că apără Marea Neagră de poluare. Ori nu pot decât să-mi pun niște semne de întrebare, poate nu sunt singurul…
Ceea ce depinde de noi vom face. Adică ne vom apăra în instanță aceste proiecte și Neptun Deep și hidrocentralele care sunt aproape de finalizare și care ar beneficia României cu niște sute de megawatts în plus pentru sistemul energetic și, pas cu pas, le vom duce pe toate la bun sfârșit.
PS News: În cazul Neptun Deep, când estimați că vom avea primele livrări de gaze?
Sebastian Burduja: Graficul este pentru ianuarie 2027. Acum proiectul este înaintea graficului asumat, deci am putea avea chiar mai repede primele molecule de gaz în Sistemul Național de Transport. Transgaz se mișcă și el foarte bine, pentru că face acea magistrală Tuzla-Podişor, care aduce gazul de la țărmul Mării Negre până aproape de București și de acolo în întreg sistemul național de transport.
PS News: Și am fi putut face lucruri astea mult mai devreme…
Sebastian Burduja: Da, a fost problema legii off-shore, a fost plecarea Exxon, marea companie americană, a fost preluarea participației Exxon de către RomGaz pentru un miliard de dolari și felicit compania că și-a asumat asta. Pentru că acest proiect astăzi nu se făcea dacă RomGaz nu lua această decizie curajoasă. Și cred că, per total, cu o investiție de 4 miliarde de euro, deci 2 miliarde de RomGaz, 2 miliarde de OMV Petrom, la bugetul de stat vor veni peste 20 de miliarde de euro și în plus, cu toții vom avea mai mult gaz, deci un gaz mai ieftin și în facturile noastre, și până la urmă despre asta este vorba.
PS News: Deci România ar putea deveni independentă energetică chiar mai devreme de 2027?
Sebastian Burduja: Pe gaze, sigur, putem argumenta că suntem independenți energetic. Anul trecut, de exemplu, scăzând din ceea ce am produs ceea ce noi am consumat, rezultă o diferență de 0,004%, ceva de genul ăsta. Deci, aproape 100% ne-am acoperit consumul.
Este adevărat că uneori producem mai mult decât consumăm și atunci ori înmagazinăm ori exportăm, cum am exportat și în Republica Moldova. Alteori, cum a fost cazul acestui februarie, nu avem suficientă producție și gaz înmagazinat și atunci apelăm la importuri. Dar per total, la nivelul anului 2024, noi ce-am produs, am consumat sau ce-am consumat, e din ceea ce noi am produs.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News