Cu toții ne dorim o planetă mai curată, cu un aer cât mai puțin poluat, însă contează care este ritmul și prețul acestui lucru, este de părere ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Prin urmare, planul Green Deal care a pornit de la o idee corectă trebuie regândit, întrucât, dacă Europa produce la prețuri de 4-5 ori mai mari decît țări cu care se află în competiție globală, atunci lucrurile trebuie analizate.
„De exemplu, în România s-au închis între 2009 și 2023, până la preluarea mandatului meu de ministru, vreo 7000 de MW producție de energie, în mare parte pe cărbune, o parte pe gaz, deci surse poluante, combustibili fosili. Nu s-a pus aproape nimic în locul acesteia, drept care, seara sau dimineața, când avem un consum mare, importăm. Și când importăm, se întâmplă de foarte multe ori să importăm o energie produsă în termocentrale pe cărbune. Adică le-am închis pe ale noastre, dar importăm energie scumpă, de la termocentrale pe cărbune din Serbia, Bulgaria și alte zone din proximitatea României”, a explicat Sebastian Burduja.
Prin urmare, ne-am asumat tranziția, am luat măsuri foarte dure și rapide, după cum era prevăzut în PNRR, dar costul a fost unul prea mare.
„În mandatul meu, n-am fost de acord să mai închidem grupuri pe cărbune, nu s-a închis niciun MW, iar acum suntem în plin proces de negociere cu Comisia Europeană să prelungim termenele de exploatare a termocentralelor pe cărbune. Lucru complicat, pentru că România are un jalon în PNRR, 119, pe care trebuie să-l rediscute Comisia, dar un plan de restructurare la Complexul Energetic Oltenia, care beneficia de ajutor de stat, aprobat de Comisia Europeană, peste 2 miliarde de euro, și acel plan trebuie renegociat, ca să nu dăm bani înapoi. Altfel, Complexul energetic Oltenia trebuie să dea bani înapoi la bugetul de stat, 2 miliarde de euro”, a afirmat ministrul Energiei.
Acest lucru ar însemna însă falimentul, a precizat liberalul. Energia ar trebui să fie sigură în primul rând, în al doilea rând – accesibilă, deci la un preț cât mai bun. În al treilea rând și abia când se poate, să fie verde sau curată.
„Aceasta este ordinea priorităților, nu alta și este singura ordine rațională, care asigură o dezvoltare economică și care poate să țină România pe o traiectorie cât de cât prosperă”, a subliniat Sebastian Burduja, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News