VIDEO Sebastian Burduja intervine în scandalul lipsei de căldură și apă caldă, în plină iarnă. Mărul discordiei

Sebastian Burduja, invitat Puterea Știrilor 24.02

În plină iarnă, în contextul unei perioade cu temperaturi foarte scăzute, Bucureștiul are probleme cu furnizarea apei calde și a căldurii. Sute de blocuri din toate sectoarele sunt afectate, după cum se poate vedea, de altfel, în timp real, pe site-ul Termoenergetica. În timp ce Primăria Capitalei aruncă vina asupra Companiei Termoenergetica, aceasta este o temă care nu ar trebui să fie una politică, ci, mai degrabă, să ne uităm la cifre, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

„Ministerul Energiei are în portofoliu Elcen, care produce agentul termic, în cele patru C.E.T.-uri, unul modernizat în 2007, celelalte trei nemodernizate de prin anii 60-70. Cu toate că există acest grad de uzură în instalații, Elcen (Electrocentrale București) și-a făcut datoria, cu eforturi supraomenești din partea echipei de acolo”, a afirmat ministrul Energiei, invitat în studioul Puterea Știrilor.

De altfel, în perioada rece, avariile de aici au fost minime. Când, totuși, a avut loc o avarie, echipa de la Elcen a reușit să compenseze cu alte grupuri de producție. Clientul final nu a avut de suferit, primind și căldură și apă caldă.

„Unde se simte o diferență, este din cauza pierderilor din rețea, care sunt în continuare imense, se scurg ca printr-o sită undeva la 2400 de tone de apă fierbinte pe oră, din cauza țevilor învechite, ruginite și acolo este responsabilitatea Primăriei Capitalei”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministerul Energiei și-a făcut datoria, prin accesarea de granturi de la Fondul pentru Modernizare prin Banca Europeană de Investiții, respectiv a 361 de milioane de euro. Acestea reprezintă contracte semnate la finalul anului trecut și care prevăd modernizarea celor trei C.E.T. -uri. Prin urmare, în 3, 4, poate 5 ani de zile, Bucureștiul va avea cel mai modern sistem din Europa de producție a agentului termic.

„Cu toate acestea, nu este suficient. Și Primăria, în paralel, trebuie să crească ritmul de înlocuire a țevilor, de reabilitare a rețelei de termoficare, lucru care s-a întâmplat într-o oarecare măsură în ultimii ani, dar trebuie să accelereze pentru că altfel pierderile pe rețea vor continua și de fapt le susținem noi toți, din buzunarul nostru, din ceea ce contribuim la bugetul capital. Mai mult, noi, ca minister, am lansat un apel tot din Fondul pentru modernizare și pentru reabilitarea rețelei. Primăria București a depus două proiecte, dar ambele au fost neeligibile, după care, din păcate, administrația locală a dat vina pe minister. Proiectele sunt evaluate de evaluatori din afara ministerului, de oameni profesioniști, iar aceștia nu puteau să dea girul unor proiecte neeligibile. Și atunci i-am invitat, pentru că mai avem bani în apel, să se grăbească, să redepună proiectele și să sperăm că obțin acele sume și că de data aceasta proiectele vor fi conforme”, a subliniat Sebastian Burduja.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: