VIDEO Sebastian Burduja: Lecția alegerilor din Germania este cea a implicării fiecărui cetățean

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Invitat la Puterea Știrilor, Sebastian Burduja nu s-a ferit de politica externă și și-a exprimat punctul de vedere cu privire la alegerile din Germania. „De o asemenea mobilizare avem nevoie și noi în România, în mai” – a spus ministrul.

„Pentru mine, lecția acestor alegeri din Germania este o lecție a implicării fiecărui cetățean. Cea mai importantă cifră este legată de participarea la vot. O participare care pentru noi, în România, este greu de imaginat, aproape 85%. Dintr-o asemenea implicare a rezultat o victorie a forțelor pro-democrație, a forțelor care vor să țină Germania pe un drum corect. Și de o asemenea mobilizarea avem nevoie și noi în România, în mai”, a declarat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a mai punctat faptul că la alegerile din mai au o miză extrem de mare pentru țara noastră:

„Eu sunt convins că în România foarte mulți oameni sunt tăcuți, sunt dezamăgiți, sunt resemnați și poate stau încă acasă în ziua votului. Dar în mai e un pericol existențial la adresa acestei țări și nu vrem să ajungem să avem ca președinte un om care, pur și simplu, ne scoate din Europa, ne scoate din NATO, ne duce lângă Kremlin. Lucrul acesta trebuie evitat cu orice preț.

Și cred că semnalul din Germania este și unul de încredere pentru o țară ca România care își joacă cartea vieții, dacă vreți, în luna mai. Deci este o miză supremă pentru noi și viitorul nostru aici”.

Sebastian Burduja a mai atras atenția că investitorii privesc cu îngrijorare evoluția României.

„Semnalele sunt foarte clare, de îngrijorare și vă spun din sectorul energetic unde România are un mare potențial să atragă miliarde de euro investiții private, că sunt mulți investitori care ne-au contactat, ne-au întrebat dacă mai are sens să continue cu planurile lor, dacă mai are sens să se uite la România ca o posibilă destinație pentru investițiile lor.

Nimeni nu-și riscă banii într-o țară care pare că o ia razna. Nimeni nu face asta, pentru că vorbim de sume foarte mari, vorbim de proiecte care necesită o perioadă lungă de timp pentru amortizarea investiției, 10-15 ani de zile, și atunci toți acești investitori au nevoie de predictibilitatea unei țări. Și asta o dă în primul rând busola politică.

La fel, pentru modul în care România se împrumută pe piețe internaționale. Dacă ani de zile noi am consumat mai mult decât ne-am permis, ne-am întins mai mult decât ne-a ținut plapuma, cineva a plătit acei bani. De fapt, a acreditat România cu niște fonduri, dar a creditat România și cu încredere. E adevărat, orice risc de țară se plătește prin dobânzi.

Deci cu cât riscul României va fi mai mare, cu atât costul cu dobânzile va fi mai mare.

Și nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla în scenariul negru în care țara ar lua-o razna, cum spuneam, cu un candidat care nu mai vrea să ne țină în Europa și NATO, și care interzice partidele politice și cealte bazaconii pe care le-a spus.

Toate acele semnale vor fi preluate imediat de piață. România nu se va mai putea împrumuta posibil deloc și să venim într-un scenariu de avarie cu FMI, cu Banca Mondială, cu Comisia, deci în formatul de Troică pe care îl cunoaștem, și atunci măsurile pe care România va trebui să le ia de ajustare vor fi mult mai dure și foarte mulți oameni vor pleca acasă în șomaj, vor exista tensiuni sociale. Și, de fapt, România va pierde cam tot ceea ce a acumulat prin muncă și eforturi și ezitările de parcurs de rigoare, în 35 de ani și ar fi păcat să se întâmple lucrul acesta”, a explicat ministrul Energiei.

Cu privire la noile semnale și mesaje care vin din SUA, inclusiv cu privire la anularea alegerilor, Sebastian Burduja îndeamnă la prudență:

„Aș fi prudent în a interpreta mesajele din SUA, și pe bază experienței pe care am acumulat-o în cei 12 ani în care am studiat și am muncit în America, și pe baza experienței cu prima administrație Trump, care are un stil propriu de a face politică externă, bazat foarte mult pe diverse semnale, pe diverse mesaje, pe diverse negocieri.

Deci nu trebuie să o luăm ca pe un verdict definitiv al Americii că România a făcut o alegere greșită. Cu atât mai mult cu cât sunt câteva voci, e adevărat, dar vocea cea mai importantă este a președintelui Trump, care nu s-a exprimat pe acest subiect, cel puțin în acest moment. Și dacă ar face-o, meciul nu este jucat, pentru că rolul nostru ca țară este să fim activi în politica externă, să explicăm partenerilor strategici exact ce s-a întâmplat.

Și așa cum vă spuneam, cu siguranță pentru americani nu este ușor să accepte faptul că anulezi niște alegeri în interesul democrației. Dar și americanii înțeleg faptul că trăim într-o nouă realitate globală, că este o țară în estul României care nu ne-a vrut niciodată binele – nici nouă, nici americanilor – și care a viciat, pur și simplu, aceste alegeri (cu încălcarea statului de drept, cu încălcarea legislației de finanțare a campanilor politice în țară) și nu puteai să permiți o competiție viciată, în care unul dintre alergători a beneficiat de un sprijin în plus –  s-a dopat dacă vreți – să-i acorzi medalia de aur, după care să declari că tu ai respectat regulile democrației.

Corect a fost ceea ce s-a întâmplat și eu cred că, știți, Curtea Constituțională a luat această decizie curajoasă în interesul democrației românești, și în mai puterea vine la alegeri, la popor, la români să aleagă drumul corect pentru România„, a concluzionat Burduja, optimist.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: