VIDEO Sebastian Burduja: Românii să stea liniștiți. Facturile nu vor crește, cel puțin până la 1 aprilie 2025

Foto PS News

Preţul energiei spot pe piaţa din România a devenit, în anumite zile, cea mai scumpă din Europa. Unii specialiști spun că acest lucru este dictat indirect, de la Viena.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, invitat la emisiunea „Puterea Știrilor”, moderată de Marinela Angheluș, a explicat principiul piețe unice europene care permite acces tuturor statelor la energia electrică cea mai ieftină.

Ministrul Energiei asigură populația că există stocuri pentru încălzirea locuințelor, în această iarnă.

„În primul rând, să plecăm de la datele Eurostat, datele statistice la nivel european. Într-adevăr, România are al 5-lea cel mai ieftin preț la energie electrică și al 4-lea cel mai ieftin, la gaze. Bursa aceasta a energiei, piața zilei următoare, ea variază și am văzut în zilele de caniculă, în perioada recentă, că sunt prețuri relativ mari în România.

Au fost zile în care am fost locul doi, locul trei, locul cinci, locul șapte. De exemplu, pe finalul lunii aprilie, am fost printre cele mai ieftine de pe piața zilei următoare. Acum aceste evoluții nu se resimt la nivelul consumatorului final, nici casnic, nici non-casnic deoarece există această schemă de compensare, plafonare și deci prețul este reglementat la factură.

Mai mult decât atât, acum două luni și ceva, noi am intervenit pe Ordonanța 27 în Guvern și prin urmare prețurile s-au micșorat chiar mai mult. Pentru românii care consumă peste 300 de kilowați-oră pe lună și aveau 1, 31 lei per kilowatt-oră, constatăm că s-au mai ieftinit facturile cam cu 14-15% (din ceea ce știu de la furnizori, în perioada aceasta de caniculă)”.

În zona austriacă s-a creat un blocaj pe rețeaua europeană de transport de energie electrică, a subliniat Sebastian Burduja explicând care este principiul interconexiunii energetice..â

„Și atunci remarcăm și pe harta aceea cu prețurile la energie că Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, chiar țările Baltice, Polonia, au prețuri mai mari decât partea de vest a Europei. Ori principiul acestei piețe unice europene este să permiți acces tuturor statelor la energia electrică cea mai ieftină. Deci, în mod normal, dacă ar exista interconexiunile acestea nelimitate, n-ar trebui să avem exact același preț ca Franța, Germania, Spania, Portugalia, țările nordice”.

Liniile de interconexiune intră în mentenanță, în lucrări de modernizare și atunci, dintr-un cumul de factori, și pe partea austriacă și pe partea din Ungaria s-au creat  blocaje.

„Atunci vedem pe hartă că vestul Europei a rămas cu prețuri mici. În general, estul Europei a rămas cu prețuri mai mari, dar pe noi, oricum, pe termen mediu și lung, nu trebuie să intereseze decât ceea ce putem face noi pentru noi, adică prin noi în sine și ce înseamnă asta? Să producem mai multă energie electrică astfel încât prețurile să fie cât mai mici pentru români. Deci avem centralele pe gaz: centrala de la Iernut care e aproape gata și sper din tot sufletul să fie măcar parțial gata până la finalul anului și apoi, în prima parte a anului viitor, centrala de la Mintia”.

Ministrul Energiei ne asigura că până la 1 aprilie 2025, facturile la energie electrică nu vor crește. Ce se întâmplă de la 1 aprilie anul viitor?

„Deci orice ar fi, până la 1 aprilie anul viitor, românii nu vor plăti mai mult. Întrebarea este ce se întâmplă de la 1 aprilie anul viitor, nu atât pentru românii care au un consum mare de energie electrică,  peste 300 kilowați,

Noi avem de făcut până la întâi aprilie anul viitor, o schemă prin care să-i sprijinim pe românii cu adevărat vulnerabili, pentru că dacă au un consum mic și au o situație economică precară, nu pot să-și plătească facturile, atunci sigur, să beneficieze de o subvenție, de un ajutor din partea statului.

Dacă vorbim de un apartament gol în zona zero a Capitalei, nu știu, lângă Piața Universității sau în Primăverii, s-ar putea să aibă un consum mic și în momentul ăsta și acea gospodărie beneficiază de subvenție, ceea ce nu-i tocmai în regulă”.

Se lucrează la un noi măsuri de sprijin pentru persoanele vulnerabile în sectorul energetic.

„Lucrăm la asta, lucrăm și cu Ministerul Muncii, și cu Institutul Național de Statistică, și cu Ministerul de Finanțe. Deci implică foarte multe autorități pentru a defini de fapt, consumatorul vulnerabil în sectorul energetic în funcție de nivelul socio-economic, salarii, nivelul de consum. De fapt, e vorba despre ponderea facturilor la utilități în veniturile disponibile, pentru că dacă e foarte mare, e clar că aceea este o familie pe care trebuie să vii s-o ajuți.

Eu sunt liberal, îmi plac măsurile de dreapta și asta pare o măsură așa, oarecum de stânga, dar trebuie să explicăm că la nivel european orice măsură de sprijin va fi permisă de anul viitor numai pentru consumatorii vulnerabili. Deci asta e, sunt în Uniunea Europeană, trebuie să ne conformăm acestei paradigme în care statul, dacă ajută, îi ajută pe cei care într-adevăr au o problemă cu plata facturilor”.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja dă asigurări românilor că până la 1 aprilie 2025, nu vor avea facturi mai mari la energie pentru același consum.

„Să stea liniștiți. Cel puțin până la 1 aprilie, facturile nu vor crește, ba chiar au mai scăzut în ultimele luni și e posibil să mai scadă. Vedem cum evoluează piața. În orice caz, din 1 aprilie, dacă sunt într-o situație economică în care nu-și pot plăti factura, ei vor beneficia categoric în continuare de sprijin din partea statului.

Deci nici în acele cazuri, n-ar trebui să crească. Noi am început pregătirea programului de iarnă. Avem un stoc de cărbune de peste jumătate de milion de tone, avem apă suficientă la lacurile de acumulare, undeva la 78%. Lucrăm la niște simulări cu Transelectrica și cu Dispecerul Energetic Național, deci nu anticipăm probleme în furnizarea energiei electrice, a gazelor în perioada de sezon rece”, a declarat Burduja la „Puterea Știrilor”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: