VIDEO Șeful diplomației R.Moldova, Mihai Popșoi, interviu în exclusivitate pentru PS News

Foto PS News

Vicepremier al Republicii Moldova și ministru de Externe, Mihai Popșoi vorbește, într-un interviu exclusiv PS News, despre provocările pe care cetățenii moldoveni le au în față, în contextul impactului economic resimțit în urma agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Mihai Popșoi reamintește și de atacurile cibernetice rusești dar, subliniază, că împreună cu România, Republica Moldova va consolida reziliența instituțiilor în domeniul securității și apărării. Aflați mai jos ce spune vicepremierul moldovean și despre posibila vizită a Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, în Republica Moldova.

Domnule ministru Papșoi, suntem la un eveniment foarte important despre energie și ne-am amintit că în primăvara acestui an ați avut un discurs puternic în Consiliul Europei. Ați vorbit, atunci, despre provocările prin care trece Republica Moldova, despre faptul că trebuie să continuați reformele și că trebuie, evident, să asigurați un viitor bun Republicii Moldova, pentru că acum se construiește un viitor european puternic. Cu ce provocări vă confruntați, domnule ministru?

Mihai Popșoi: Provocarea numărul unu este impactul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, impact care este resimțit de întreaga economie Republicii Moldova. În primul rând în sectorul energetic. Am trecut prin acea criză extrem de dureroasă, acum 2 ani.

E adevărat, această criză ne-a făcut mai puternici, grație sprijinului generos, constant din partea României, din partea altor state partenere ale Republici Moldova.  Am reușit să diversificăm importurile de gaze, nu mai depindem de Gazprom.

Construim acea linie din înaltă tensiune care ne va conecta la piața energetică și la infrastructura românească, deci europeană.

Nu vom mai depinde de Federația Rusă de producerea electricității din regiunea Transnitreană, consolidând, astfel, independența Republici Moldova.

Și aceste rezultate sunt meritul inclusiv al partenerilor și prietenilor noștri, în primul rând din România, dar și din țări că Statele Unite, din Uniunea Europeană. Deci, în pofida normelor, dificultăților și provocărilor, am reușit să să consolidăm reziliența și independența Republici Moldova, iar acest lucru este pozitiv.

E adevărat, ne-am fi dorit că acest lucru să se întâmple nu într-un context atât de dureros, dar rezistăm și în continuare, vom oferi tot sprijinul de care suntem în stare Ucrainei. Ei, de fapt, ne apără și pe noi, apără toată lumea liberă și vom oferi în continuare sprijin atât umanitar, cât și sprijin pentru refugiați ucrainieni pe care îi găzduim.

Republica Moldova a adăpostit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, pe cap pe locuitor și vom continua să oferim tot sprijinul și să păstrăm brațele larg deschise pentru vecinii noștri aflați într-o situație atât de complicată.

De altfel, Președintele Parlamentului a și declarat că dacă vrem să ajutăm Republica Moldova, sa ajutăm,Ucraina. Știu că v-ați confruntat cu atacurile cibernetice. A fost atacul Poștei, în februarie, anul acesta, și aceste atacuri continuă, mai ales că o să aveți alegeri dar si referendumul din octombrie.

Mihai Popșoi: Vulnerabilitățile noastre în domeniu cibernetic sunt binecunoscute. Cu un mare regret, în cei 30 de ani de dependență, nu s-a făcut suficient pentru a consolida securitatea, în general. Încercăm să atragem sprijin și din rândul partenerilor noștri, inclusiv din România, pentru a consolida reziliența instituțiilor noastre în domeniul securității și apărării.

Avem un proiect amplu în derulare de consolidare a capacităților, inclusiv în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice. Și vom consolida inclusiv și acest aspect, așa încât cei care nu ne vor binele să nu aibă căi ușoare de a ne vulnerabiliza, așa cum încearcă să o facă, în mod regulat, prin atacarea instituțiilor noastre publice.

Nu doar Poșta, dar și majoritatea instituțiilor de stat, instituțiile din domeniul energetic încearcă să ne vulnerabilizeze. Noi, la rândul nostru, depune eforturi susținute pentru a reduce din acest impact și pentru a ne consolida capacitățile noastre de a rezista acestor amențări.

Este și situația delicată din Transnistria în ceea ce privește energia. Anul acesta, tranzitul gazelor rusești, se încheie. Să sperăm că se vor găsi soluții să poată fi ajutați și ei.

Mihai Popșoi: Lucrăm cu toți partenerii noștri pentru a ne asigura că o eventuală suspendare a tranzitului nu va duce la perturbarea situației. Ne vom asigura, în orice context, să păstrăm liniștea, calmul și stabilitatea în Republica Moldova și să oferim tuturor cetățenilor noștri siguranța și certitudinea păcii și dezvoltării economice, așa încât cetățenii noștri să resimtă acest sprijin generos, inclusiv din partea României și din partea Uniunii Europene. Inclusiv cetățenii noștri din regiunea Transnistria.

Domnule ministru, potrivit unor informații, este posibil ca Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken să vină în Republica Moldova.

Mihai Popșoi: În lipsa unei informații oficiale, nu putem comenta informațiile, deși cu siguranță ne-am dori să avem parte de o asemenea vizită. Cu siguranță l-am primi, cu drag.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: