VIDEO Siegfried Mureșan, despre trimiterea de rachete Patriot în Ucraina: „Ne-aș îndruma la prudență”

Siegfried Mureșan

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, a vorbit despre posibilitatea ca România să cedeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot. Siegfried Mureșan a îndrumat la prudență în tratarea subiectului și a adăugat că, înainte de a lua o decizie, România trebuie să se asigure că „la orice moment” că este în siguranță.

 

„Ne-aș îndruma la prudență”

„Nicolae Ciucă are dreptate când spune că decizia nu trebuie politizată. Obligația principală a oamenilor politici este să garanteze siguranța cetățenilor. Aceasta este obligația principală, e obligația de bază a statului. De aceea avem armată, de aceea avem structuri specializate. Este o temă extrem de serioasă și tocmai de aceea aș evita să speculez public. Sunt convins că autoritățile române nu ar lua nicio decizie care să pună sub semnul întrebării siguranța oamenilor. Doi la mână: știm că astăzi România este mai bine apărată decât am fost oricând în trecut prin faptul că suntem stat membru NATO și prin toate echipamentele militare, prin buna pregătire a forțelor armate române, prin prezența pe teritoriul României a colegilor soldați, a trupelor din alte state membre NATO.

Deci suntem bine apărați și mai știm că am ajutat Ucraina cu tot ce am putut în ultimii 2 ani, de la începutul invaziei legale și legitime a forțelor armate ruse. Dorim să ajutăm Ucraina în continuare, însă sunt convins că decidenții din România vor ajuta Ucraina într-un fel în care să nu riște deloc siguranța noastră. Și ceea ce președintele Senatului a vrut să spună este că se vor analiza exact toate aspectele, cum suntem apărați, ce alte sisteme de apărare mai sunt în planificare să vină, când, ce, cui am putea acorda și după aceea se va lua o decizie. Ei au mai multe date decât am eu în momentul de față. Ca atare, ne-aș îndruma la prudență, cât mai puține speculații pe acest subiect, pentru a nu inflama tematica. Cred că e înțelept și sunt convins că la momentul la care au toate datele și discută în CSAT, autoritățile ne vor informa, dar nu cred că vor lua nicio decizie care să pună sub semnul întrebării nici măcar o secundă siguranța cetățenilor. România, sincer, aici, indiferent de culoarea politică, în ultimii ani a făcut eforturi majore pentru sporirea siguranței cetățeanului. Am achiziționat echipamente tot mai multe, tot mai moderne, inclusiv acest sistem Patriot care a venit în România în ultimii ani. Deci, sunt convins că niciun om politic din România nu și-ar permite să riște siguranța oamenilor pentru nimic în lume”, a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, în direct la Puterea Știrilor.

„Trebuie să știm că la orice moment, România este sigură”

„Sunt convins că, indiferent ce vom dona Ucrainei, nu vom rămâne descoperiți. Asta vreau să spun. Deci, sunt convins că nu suntem în pericol. Sunt convins că suntem în siguranță și sunt convins că niciun om politic nu va lua o decizie care să ne pună sub semnul întrebării siguranța. Și cred că tocmai asta ar vrut să spună președintele Senatului când a spus că trebuie făcută o analiză, trebuie să înțelegem toate implicațiile, toate aspectele. Când, ce putem dona, cu ce rămânem, ce primim la schimb în viitor, astfel încât să știm că la orice moment, România este sigură”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Premierul spune că Ministerul Apărării are „rețineri mari”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „Ministerul Apărării are rețineri” în ceea ce privește trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.

Declarația sa vine la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis, prezent în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, a dat de înțeles că România a fost de acord să trimită un sistem Patriot în Ucraina, așa cum arăta și DefenseRomania.

Decizia va trebui însă aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Însă președintele Klaus Iohannis și-a arătat convingerea că „se va găsi o soluție” pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei, sistem care însă, precizează președintele, trebuie înlocuit neapărat cu ajutorul aliaților.

Ieri, într-o primă reacție, premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unui interviu acordat postului Antena 3 CNN, a precizat că ministrul Apărării Angel Tîlvăr „are rețineri” cu privire la renunțarea la un sistem patriot care să fie trimis Ucrainei.

Până în prezent nu știm dacă e vorba de trimiterea unui sistem cu titlu de împrumut sau o donație.

Ciolacu mai precizează însă că încă nu a discutat cu președintele țării. Însă la fel ca președintele Iohannis, premierul reiterează că decizia va fi luată în interiorul CSAT.

„Conform Constituției României președintele țării e comandantul suprem al Armatei, dar nu am avut o discuție cu el încă, după vizita pe care a efectuat-o în SUA. Domnul ministru al Apărării are rețineri mari să trimitem unul din sisteme (n.r. – Patriot) Ucrainei, însă decizia se ia cu președintele în interiorul CSAT. Vom lua cea mai înțeleaptă decizie pentru România”, a mai punctat Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis a admis după întâlnirea recentă din Biroul Oval cu președintele american Joe Biden faptul că România e deschisă livrării unui sistem Patriot Ucrainei.

„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim, ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a punctat Iohannis.

România dispune de 4 sisteme din care 3 sunt în curs de operaționalizare. Iohannis a subliniat că sistemul care va fi trimis Ucrainei nu e cel care e deja operațional.

Pe lângă cele 4 urmează să fie achiziționate încă 3.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: