VIDEO Siegfried Mureșan: România a plătit 30 miliarde de euro în bugetul UE și a absorbit 95 de miliarde

Prezent în studioul Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a arătat care este rata de absorbție a fondurilor europene pentru exercițiul financiar trecu și pentru cel present.

„Într-adevăr, Bugetul Uniunii Europene este organizat mereu pe o perioadă de 7 ani de zile, întrucât construcția unei autostrăzi, reabilitarea unor blocuri, a unor drumuri sunt proiecte mari, care nu se pot planifica, efectua, finaliza într-un an de zile. De cand am aderat la Uniunea Europeană până astăzi, am avut o primă perioadă de 7 ani de zile 01/01/2007 –  31/12/2013.  În acea perioadă, România a absorbit 91% din toate fondurile care ni s-au cuvenit. Am avut alocate 40 de miliarde, am absorbit 36,5 deci am absorbit cea mai mare parte a fondurilor care ni s-au cuvenit, mult mai mult decât e percepția publică. În percepția publică discutăm că avem întârzieri, că ratele de absorbție sunt mici, ne temem câ n-avem proiecte, ne temem că la final vom pierde mulți bani. Iată că am absorbit peste 90% în primii 7 ani, după aceea, din 2000, a urmat alt exercițiu financiar, de 7 ani, 2014-2020. Acolo, regula a fost că aveam voie să absorbim banii până la finalul anului 2023. În aceste săptămâni se închid conturile și pe ultimele cifre pe care le-am văzut, avem o rată de absorbție de aproximativ 95% pe perioada 2014-2020. Deci iar am absorbit cea mai mare parte a fondurilor care ni se cuvin, de când România a aderat la Uniunea Europeană. Până astăzi, cifrele noi, publice pe site-ul Ministerului Finanțelor, sunt următoarele: am plătit 30 de miliarde de euro în bugetul Uniunii Europene și am absorbit 95 de miliarde de euro până la 31 martie. Am plătit 30, am primit 95, am primit cu 65 de miliarde mai mult decât am plătit. Pentru fiecare euro plătit, am primit 3 euro înapoi”, a subliniat europrlamentarul.

În ce privește exercițiul financiar 2021-2027, spune acesta, România are alocate puțin peste 50 de miliarde de euro fonduri europene din bugetul obișnuit al Uniunii Europene. La acestea, se adaugă cele 28,5 miliarde din PNRR, în total aproximativ 80 de miliarde, sume care însă se  indexează cu o rată medie a inflației.

„Deci banii vor fi tot mai mulți de la an la an până în 2027. Prin urmare au fost 80 de miliarde inițial, cu rata inflației, vor fi cam 90 de miliarde până în 2027. În ultimii 2 ani, Guvernul României a făcut un lucru corect:  s-a axat pe absorbția banilor din exercițiul 2014-2020, fiindcă pe aceia riscam să îi pierdem la finalul anului 2023. Când Nicolae Ciucă a devenit prim-ministrul României, rata de absorbție era 53% și după 2 ani în care a fost premier, la finalul anului trecut, rata de absorbție era 93%. Acum, cum am spus, când se închid conturile, rata e aproximativ 95% de creștere”, a explicat liberalul.

Legat de PNRR, guvernul a început implementarea programului, astfel încât din 28,5 de miliarde, România a reușit până acum să primească prefinanțarea, respective 3,8 miliarde și două tranșe, fiecare de aproape 3 miliarde. Vorbim despre un total de 9,5 miliarde din 28 de miliarde de euro, respectiv o treime.

„Suntem opt state membre ale Uniunii Europene care am primit prefinanțarea și două tranșe. Celelalte 19 state sunt în urma noastră, au primit fie nimic, fie doar prefinanțarea, fie doar prefinanțarea și o tranșă. Deci am absorbit cam o treime din PNRR. La noul exercițiu, 2021-2027, rata de absorbție este lentă. Reportajul dumneavoastră spune că este aproximativ 5% și e corect fiind că ne-am concentrat pe absorbția banilor din exercițiul vechi, să nu îi pierdem. Cei din exercițiul nou, știm că ne sunt la dispoziție până în 2027, plus încă 3 ani după aceea. Deci avem încă 6 ani timp să-i absorbim, dar trebuie să ne grăbim și trebuie să începem. Prioritatea guvernelor în următorii ani trebuie să fie absorbția acestor noi bani, astfel încât până la finalul anului 2027 să absorbim toți acești 80 de miliarde care ni se cuvin”, a completat Siegfried Mureșan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: