Skip to content
Alba Știri locale

VIDEO Situaţia devine dramatică în zona rezervaţiei Scăriţa Belioara din Apuseni. Amploarea dezastrului provocat de incendiu

acebook/ Punct Gastronomic Local Scarita-Belioara

Situaţi în zona rezervaţiei Scăriţa Belioara din Munţii Apuseni tinde să devină dramatică în cee ace priveşte incendiul care se manifestă de mai bine de 24 de ore.

Noi imagine făcute publice de persoane care sunt la faţa locului arată imaginea reală a dezastrului. Localnicii avansează posibilitatea ca focul să fi fost pus intenţionat, în condiţiile în care astfel de incendii au loc aproape în fiecare an. Suprafaţa afectată depăşeşte 10 hectare. Intervenţia pompierilor şi a voluntarilor este îngreunată de relieful dificil al zonei. Zeci de persoane se luptă de mai bine de 24 de ore cu focul care se extinde datorită secetei şi a vântului. Scăriţa Belioara este o rezervatie geo-botanică din masivul Muntele Mare, pe teritoriul comunelor Ocoliş şi Poşaga din judeţul Alba. Este parte componentă a masivului Muntele Mare şi are vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle (Colţul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) şi cu numeroase peşteri (Coşul Boului, Peştera fără Fund, Peştera Roşie, Peştera Lungă, Peştera Călugărului, Peştera lui Filip, Peştera Colţului Rotund etc), potrivit Adevarul.

Rezervatia cuprinde „Şesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scăriţa, precum şi spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârşiile Văii Belioara (afluent al Văii Poşăgii), cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne si creste ascuţite. Are o suprafaţă de 47,7 ha şi adăposteşte multe specii rare de plante şi animale.

Iniţiativa punerii sub protecţie a zonei a avut-o Alexandru Borza, încă din anii ’20 ai secolului al XX-lea. Rezervaţia botanică conservă specii rare, unele unice în Europa: sângele voinicului, arginţica, mărtăloaga, căldăruşa, genţiana, buzata, crinul pestriţ. Specifice acestui masiv sunt endemismele barba mugurului, mălăoaie şi strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi), relicvă glaciară ajunsă aici din Peninsula Balcanică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *